latinica  ћирилица
16/07/2020 |  13:21 | Аутор: СРНА

Каран: Несметан рад за вријеме пандемије

Завод за судску медицину Републике Српске несметано ради и обавља све своје послове за вријеме епидемије вируса корона, изјавио је Срни директор Завода Жељко Каран.
Жељко Каран (фото: visegrad24.info) -
Жељко Каран (фото: visegrad24.info)

Према његовим ријечима, у Заводу за судску медицину Републике Српске раде се обдукције преминулих у случајевима убиства, самоубистава, саобраћајних удеса без обзира на то да ли је преминула особа била позитивна или не на вирус корона.

Када је ријеч о обдукцијама преминулих особа од вируса корона у Српској, Каран је појаснио да то није у надлежности Завода за судску медицину Републике Српске, већ служби за патологију у здравственим установама.

- Ја сам урадио у Заводу обдукцију тијела једне жене из Сарајева која је раније преминула од вируса корона - додао је Каран.

Каран сматра да би било логично да се у Републици Српској обавезно раде обдукције тијела преминулих од корона вируса, како би се доктори боље упознали о томе какве посљедице по људско здравље проузрокује корона вирус и како се са тим борити.

Он је додао да чланови породица преминулих од корона вируса имају сасвим легитимно право по закону поднесу захтјев за обдукцију.

Каран је изнио податак да је у Заводу за судску медицину Републике Српске у прошлој години извршено више од 160 обдукција тијела у случајевима убистава, самоубистава, саобраћајним удеса, додајући да очекује да ће у овој години тај бриој бити око 120, с обзиром да је било забрана и ограничења кретања због пандемије корона вируса.