latinica  ћирилица
16/07/2020 |  13:44 | Аутор: СРНА

Брисел ће пажљиво проучити одлуку суда

Европска комисија пажљиво ће проучити одлуку Европског суда правде којом је поништен споразум ЕУ и САД о преносу података и размотриће начин на који ће ојачати сличне трансфере са Вашингтоном, рекао је данас европски комесар за правосуђе Дидије Рејндерс.
Европска комисија - Фото: РТРС
Европска комисијаФото: РТРС

Европски суд правде нешто раније је објавио да је неважећи споразум ЕУ и САД о преносу података у Америку јер Вашингтон може да шпијунира личне податке.

- Пажљиво ћемо размотрити пресуду и оперативне начине за јачање преноса података. Контактираћу колеге из САД и унапријед се радујем конструктивном раду са њима на развоју ојачаног и трајног механизма за пренос података - нагласио је Рејндерс.

Аналитичари наводе да ће одлука суда унијети компликације у пословање око 5.000 компанија, а могло би бити потребно и одобрење регулатора за сваки пренос података како би се обезбиједило да лични подаци Европљана остану заштићени.

Америка и ЕУ ће морати да постигну нови споразум који гарантује да су подаци Европљана заштићени у САД као и у Европи.

Активисти покрета за заштиту приватности поздравили су одлуку суда као велику побједу док су пословне групације изразиле забринутост због потенцијалних проблема у трговини, зависно од начина спровођења пресуде.

Компаније попут "Фејсбука" рутински пребацују сличне податке између својих сервера широм свијета