latinica  ћирилица
16/07/2020 |  13:47 ⇒ 13:52 | Аутор: СРНА

Изложени радови о краљу Петру Другом Карађорђевићу

У Добоју је данас отворена изложба радова из збирке Момчила Вуковића Бирчанина, приватног секретара краља Петра Другог Карађорђевића, која по његовом надимку носи назив "Мумија".
Изложба радова из збирке Момчила Вуковића Бирчанина - Фото: СРНА
Изложба радова из збирке Момчила Вуковића БирчанинаФото: СРНА

Помоћник министра за културу Републике Српске Тања Ђаковић рекла је да је изложба нарочито значајна јер су из угла учесника одређених историјских догађаја представљени до сада непознати детаљи из живота краља Петра Другог Карађорђевића.

- Момчило Вуковић Бирчанин био је савременик три краља и једног предсједника и све вријеме је радио, ћутао и скупљао историјску грађу. Када је његов краљ преминуо, он је објавио и допуњавао до тада публикована дјела - изјавила је Ђаковићева новинарима у Добоју.

Она је навела да су свједоци историје повлашћени јер из близине посматрају оно о чему други не знају ништа и што ће можда некада сазнати.

- Бити свједок историје значи бити плијен времена и заробљених усуда - истакла је Ђаковића.

Она је указала на до сада међусобно успјешну дугогодишњу сарадњу Историјског архива из Ужица и Архива Републике Српске, захваљујући којој се откривају до сада непознате чињенице из историје српског народа.

Ђаковића је изразила наду да ће се наћи начин да ова поставка буде посјећена у околностима епидемије вируса корона.

Аутор изложбе Жељко Марковић, који је и директор Историјског архива из Ужица, рекао је да је Добој трећи град, осим Ужица и Краљева, у којем је постављена изложба радова из збирке Момчила Вуковића Бирчанина.

"Архивску грађу из Вуковићеве заоставштине 2017. године сам донео у Србију. Пронашао сам је 2016. године на Тенерифама сплетом околности. Упознао сам Анумари Хербунде, која је Вуковићева поћерка", навео је Марковић.

Он је додао да је Вуковић син генерала који је учествовао у Мајском преврату, односно који је сахранио Александра Обреновића и Драгу Машин у крипти Цркве Светог Марка у Београду.

- Вуковић је значајан и по томе што је био оснивач и доживотни уредник часописа "Бели орао", такође написао је десетак књига из српске историографије о знаменитим српским личностима - рекао је Марковић.

Марковић је најавио да ће Историјски архив Ужице у сарадњи са архивима Српске православне цркве и Републике Српске објавити књигу о Петру Другом Петровићу Његошу, из заоставштине Момчила Вуковића Бирчанина.

Директор Архива Републике Српске Бојан Стојнић указао је да већ двије деценије траје сарадња са Историјском архивом из Ужица, која се огледа у размјенама изложби архивских докумената, промоцијама књига и заједничким издавачким подухватима.

Изложба је отворена у Центру за културу и образовање Добој, чији је директор Вукосава Софренић рекла да је грађани могу погледати у наредних седам дана.