latinica  ћирилица
16/07/2020 |  14:50 ⇒ 14:54 | Аутор: СРНА

Гњатовић: Ковид пацијенти без симптома развију више антитијела

Пацијенти са вирусом корона који немају симптоме развију чак више антитијела у односу на симптоматске случајеве са блажом клиничком сликом, рекла је Марија Гњатовић, научни сарадник Института за примјену нуклеарне енергије, који се бави серолошким тестирањем и детекцијом антитијела на вирус корона.
Вирус корона - Фото: РТРС
Вирус коронаФото: РТРС

Истраживања српских научника на овом институту разликују се у односу на свјетска, јер, каже она, нису примијећени падови концентрације антитијела након три-четири мјесеца.

- Применом серолошких тестова могуће је утврдити ко су асимптоматски случајеви који потенцијално могу и да пренесу заразу. Они су практично за ширење заразе и најопаснији зато што не можете да их изолујете из колектива јер се симптоми на њима не виде - рекла је она за "Спутњик".

На питање да ли они инфекцију шире више него обољели који имају симптоме, Гњатовићева каже да то није случај и да они инфекцију шире на исти начин само су опаснији, јер су непрепознатљиви.

Она наводи да је потребно пратити двије класе антитијела, односно она која се јављају кад инфекција доспије у организам /ИГМ/, те она која настају од седам до 10 дана и која су трајна или заштитна антитијела /ИГГ/.

- Код некога се појави концентрација ИГМ антитела чак и неколико дана пре симптома до неколико дана након појаве првих симптома. Тада треба радити серолошке тестове јер се онда добија потпуно поуздан резултат - каже Гњатовићева.

Та ИГМ антитијела, додаје она, расту онда још неколико недјеља, а затим њихова концентрација опада.

С друге стране, ИГГ /заштитна, трајна антитијела/ јављају се од седам до 10 дана и опстају, како истраживања показују, четири мјесеца без пада.

- Да ли у та четири месеца особа може поново да се зарази, нико не може да тврди. Имали смо случајева да код неких пацијената долази до поновног повећања ИГМ антитела, као да је особа поново била изложена, али без симптома. Претпостављамо да је раст тих антитела био последица поновног излагања - рекла је Гњатовићева.

Гњатовићева је додала да, захваљујући овим тестовима на антитијела, сасвим се поуздано види да је у питању Сарс-КоВ-2, а не нека друга вирусна инфекција.