latinica  ћирилица
16/07/2020 |  15:07 ⇒ 15:20 | Аутор: СРНА

Максимовић: Приоритет борба против Ковида-19 и боље стање у здравству

Новоименовани вршилац дужности директора Болнице "Свети врачеви" у Бијељини Златко Максимовић најавио је данас нову организацију рада у приоритетној борби против вируса корона и за боље стање у овој здравственој установи која тренутно има 23 заражена здравствена радника.
Златко Максимовић -
Златко Максимовић

- Због заразе вирусом корона Бијељина седам дана нема епидемиолога, шест дана смо без микробиолога, стала је PCR лабораторија, а од синоћ смо већ обезбиједили долазак и помоћ врсног епидемиолога Биљане Мијовић, која је помоћник декана Медицинског факултета у Фочи, запослена на Институту за јавно здравство, а њен докторат је из области интрахоспиталне инфекције, баш оно што болници треба", рекао је Максимовић у првом обраћању новинарима након именовања на функцију.

Према његовим ријечима, од јутрос је већ обезбијеђен и микробиолог из зворничке болнице који ће бити сарадник бијељинске болнице, гдје је поново почело издавање налаза, а план је да остане док се не врате оба бијељинска микробиолога који су заражени.

Максимовић је рекао да са двојицом стручњака из Београда разГовара о могућности поновног покретања PCR лабораторије у Бијељини и изразио наду да ће и то бити обезбијеђено наредне седмице.

Према његовим ријелима, са Универзитетског клиничког центра Републике Српске у Бањалуци у Болницу у Бијељини очекује се долазак још једног инфектолога, јер болница има само једног, као и стручњака за интензивну медицину.

- Велики су проблеми са вирусом корона у цијелом свијету, немогуће да их немамо и у Бијељини, али даћу све од себе да заједно са сарадницима поправимо стање - најавио је Максимовић и додао да има одличну сарадњу са запосленима.

Максимовић је рекао да је јуче завршена примопредаја између претходног и новог вршиоца дужности директора Болнице "Свети врачеви" у Бијељини, да је приоритет ковид болница и да се још није бавио финансијама, али је навео да је укупан дуг ове здравствене установе 28,5 милиона марака.

Он није одговарао на политичка питања, истичући да је именован као стручњак да поправи стање у здравству.

Максимовић је навео да су у Бијељини данас још четири лица позитивна на вирус корона, као и по једно лице из Угљевика и Милића у овој регији.

Према његовим ријечима, у ковид болници је 21 пацијент, један пацијент јуче је подлегао од посљедица вируса корона, два су случаја изразито тешка, а укупно су три пацијента на респиратору.

Влада Републике Српске разријешила је Милицу Ловрић функције вршиоца дужности директора Болнице "Свети врачеви" у Бијељини, а на ту позицију именовала Максимовића.