latinica  ћирилица
16/07/2020 |  15:50 ⇒ 15:53 | Аутор: ТАНЈУГ

Мегле до краја године гаси производњу у Хрватској

Фабрика млијечних производа Мегле Хрватска саопштила је данас да ће до краја године угасити производњу у Осијеку, при чему ће отказ добити око 160 радника.
Млијеко - Фото: РТРС
МлијекоФото: РТРС

Одлука о реструктурирању пословања у Хрватској и гашењу производње у Осијеку до краја године донесена је, како се наводи, због дугогодишњих пословних изазова и низа криза које су имале негативан утицај на пословање, од кризе афлатоксина, преко кризе Агрокора, до најновије коронакризе.

У саопштењу се наводи да Мегле група са сједиштем у Њемачкој спроводи процес оптимизације цјелокупног пословања, с циљем постављања дугорочно одрживих модела пословања на свим тржиштима, преноси Индекс.

Како је најављено, Мегле ће од 1. јануара 2021. на хрватском тржишту "пословати кроз нови модел пословања", а обезбиједиће квалитетне отпремнине и услове раскида уговора о раду уз социјални дијалог са запосленима и свим релевантним тијелима.

- Одлука о гашењу производње одлагана је више пута посљедњих неколико година с надом да ће се услови пословања и околности побољшати, те је коначно донесена тек када су дефинитивно истражене све друге опције - наводи се у саопштењу.

Мегле ће у складу са одлуком о гашењу производње раскинути сарадњу са својим кооперантима и добављачима сировина у Хрватској и најављује да ће све своје уговорне обавезе према њима као и до сада правовремено и у цјелости испунити.

Из компаније подсјећају да је у производњу и пословање у Хрватској Мегле група у посљедњих 15 година уложила више од 130 милиона куна (17,2 милиона евра).

Мегле у Хрватској послује од 1996. године.