latinica  ћирилица
16/07/2020 |  16:23 | Аутор: СРНА

Брнабић: Раст броја заражених посљедица окупљања на протестима

Премијерка Србије Ана Брнабић изјавила је данас да је раст броја новозаражених вирусом корона, посебно у посљедња два дана, посљедица прошлонедјељних окупљања на протестима у Србији.
Ана Брнабић - Фото: ТАНЈУГ
Ана БрнабићФото: ТАНЈУГ

Брнабићева је истакла да је ситуација тешка, али да гаји благи оптимизам да ће, уз поштовање мјера, међу којима је и, од сутра обавезно ношење маске у цијелој земљи, доћи до побољшања епидемиолошке ситуације.

Она је навела да је у протекла 24 часа највећи раст броја зараженх регистрован у Београду, нестабилна ситуација је у Краљеву и раст броја новозаражених у Новом Саду, док је до смиривања ситуације дошло у Шапцу и Новом Пазару.

- Сада је већ очигледно је да је раст броја новозаражених посљедица протеста. То је оно што долази на наплату, за мене је ово очекивано - рекла је Брнабићева на конференцији за новинаре.

Брнабићева је истакла да закључак базира на трендовима у градовима са протестима са великим бројем демонстраната и градовима без протеста, те објаснила да је након благог смањења броја обољелих у Београду, као посљедица уведене мјере обавезног ношења маски, седам дана након протеста поново дошло до пораста броја заражених.

Са друге стране, како је навела Брнабићева, у градовима попут Шапца и Новог Пазара је након примјене мјера настављен тренд пада броја заражених.

Брнабићева је навела да Србија разговара о вакцини против вируса корона са компанијама из Кине, Велике Британије и Руске Федерације, а покушаће да добије информације и из САД.

Она је рекла да ће се Србија борити као и друге земље да набави вакцину, безбједну за грађане Србије, чим то буде могуће и у складу са правним нормама и контролама надлежних институција.

- Надам се да ћемо моћи да имамо и прије краја године вакцине. Постоје вакцине које су у трећој, финалној фази истраживања и о томе ће водити рачуна надлежне институције којима је то посао - рекла је Брнабићева.

Имунолог из Дјечије клинике у Тиршовој Срђа Јанковић навео је да Србија још није изашла из ситуације која је најблаже речено - неповољна.

- Још нисмо у ситуацији да епидемија јењава, то од нас зависи. У овом тренутку постоји оправдана бојазан да ствари могу да се погоршају, али и нада да то можемо да спријечимо уколико сви досљедно спроведемо ове донијете мјере - поручио је Јанковић.