latinica  ћирилица
16/07/2020 |  16:25 ⇒ 16:26 | Аутор: СРНА

Саслушан старјешина подгоричког Саборног храма

У Основном државном тужилаштву у Подгорици данас је саслушан протојереј-ставрофор Драган Митровић, старјешина Саборног храма Христовог Васкрсења у Подгорици, због сумње да није поступао по здравственим прописима за сузбијање опасне заразне болести.
Саборни храм у Подгорици - Фото: РТРС
Саборни храм у ПодгорициФото: РТРС

Против Митровића је кривичну пријаву поднијела Управа полиције сматрајући да није поступио по прописаним мјерама, те је дозволио да на молебану 11. јуна буде присутно више од 200 људи.

Он је данас негирао извршење кривичног дјела непоступање по здравственим прописима за сузбијање опасне заразне болести, те истакао да је тог 11. јуна у Саборном храму Христовог Васкрсења служен молебан као редовни обред, као и да је предузео све да би поступио по мјерама Националног координационог тијела.

Митровић је рекао да је два дана прије служења молебана Управа полиције позвала на консултације представнике Саборног храма, а због његовог одсуства на том састанку су били свештеници Предраг Шћепановић и Мирчета Шљиванчанин. Они су са овлаштеним полицијским службеником Ратком Рондовићем договорили да тог дана не буде организована литија, већ да само буде служен молебан, редовно богослужење, у складу са мјерама Националног координационог тијела, што је и испоштовано.

Током богослужења у Саборног храму је држана дистанца с обзиром на то да се од почетка епидемије у њему налазе траке са одговарајућим размацима, а редари воде рачуна да све мјере буду испоштоване. Након молебана вјерницима је саопштено да литије неће бити, те да се сви у миру разиђу.

Према ријечима адвоката Божа Милоњића, Митровић је поступио у складу са договором и законом, тако да тога дана није организована литија.

У прилог томе говори чињеница да је тога дана на платоу испред Саборног храма био присутан већи број путничких возила, што није случај са ранијим дешавањима када су четвртком и недјељом организоване литије.

-Тога дана било је потпуно редовно стање и испред и унутар Храма и око њега није била присутна полиција. Отац Драган је све то објаснио државном тужиоцу, као и да је тог дана учествовао у служби, те није могао видјети шта се дешавало око Храма, што је било једно од питања овлаштеног државног тужиоца - навео је Милоњић.

Он сматра да у конкретном случају не постоје битни елементи кривичног дјела за које је осумњичен протојереј-ставрофор Драган Митровић, првенствено зато што је 2. јуна држава донијела одлуку о укидању мјера на основу проглашење краја епидемије.

- Девет дана након тога дешава се молебан, што значи да више није постојала опасност да се та заразна болест шири том динамиком као што је било прије тога - рекао је Милоњић.

Он подсјећа да се 11. јуна попустило са мјерама и да у том периоду није било нових случајева, што значи да није постојала ни теоретска могућност да се вирус даље шири нити је отац Драган могао томе да доприносе, односно да почини то кривично дјело.

- Очекујем да ће у конкретном случају и кривична пријава бити одбачена - нагласио је Милоњић у изјави за Радио Светигору.