latinica  ћирилица
16/07/2020 |  17:17 ⇒ 17:21 | Аутор: СРНА

Продужен рад фитосанитарних инспектора

Надлежни органи Хрватске информисали су министра спољне трговине и економских односа у Савјету министара Сташу Кошарца да ће фитосанитарни инспектори на граничним прелазима Стара Градишка и Нова Села, према одлуци хрватског Државног инспектората, радити продужено, а омогућен им је и рад суботом.
Царина - Фото: РТРС
ЦаринаФото: РТРС

На граничним прелазима Стара Градишка и Нова Села врши се промет биља, биљних производа и друге робе која подлијеже надзору фитосанитарне инспекције, саопштено је из Министарства спољне трговине и економских односа у Савјету министара.

У саопштењу се наводи да ће одлуком Државног инспектората Хрватске, радно вријеме фитосанитарних инспектора на овим граничним прелазима бити од понедјељка до петка од 7.00 до 19.00 часова, а суботом од 7.00 до 15.00 часова.

Кошарац је изразио задовољство што су уродили плодом напори да се ријеши проблем домаћих пољопривредних произвођача из БиХ у вези са продужењем радног времена и динамике рада фитосанитарних инспектора на поменутим граничним прелазима.

- Ова одлука ће утицати на смањење гужви на границама, а самим тим и омогућити да домаћи пољопривредни производи до крајњег купца у земљама ЕУ могу стићи у краћем временском периоду и без слабљења квалитета - поручио је Кошарац.

Он је подсјетио да су у протеклом периоду реализоване бројне активности на рјешавању потешкоћа са којима су били суочени домаћи пољопривредни произвођачи, те да су о њиховим проблемима обавијештени Министарство пољопривреде Хрватске, Амбасада Хрватске у БиХ, Амбасада БиХ у Хрватској и Мисија БиХ при ЕУ.

Спољнотрговинска комора БиХ данас је изразила задовољство и захвалност Министарству спољне трговине и економских односа у Савјету министара за спроведене активности које ће у наредном периоду олакшати извоз свјежег воћа и поврћа из БиХ.

У саопштењу из Спољнотрговинске коморе БиХ наводи се да је из хрватске Амбасаде у БиХ стигло званично обавјештење о продужетку радног времана фитосанитарне инспекције Хрватске на граничним прелазима Стара Градишка и Нова Села.