latinica  ћирилица
16/07/2020 |  19:19 ⇒ 20:17 | Аутор: РТРС

Оскрнављен православни храм у Илијашу (ВИДЕО)

Атаци и скрнављења храма Светог пророка Илије у Илијашу више се и не броје. Посљедњи у низу, синоћ. Провалнике је у пљачки спријечио аларм. Све је забиљежено видео-надзором, који је као доказ изузела полиција Кантона Сарајево.
Оскрнављен храм у Илијашу - Фото: РТРС
Оскрнављен храм у ИлијашуФото: РТРС

Два разбојника су у први сумрак, око 21 час дошла возилом, ушетала у порту храма, на градилишту пронашла металну шипку којом су развалила метална, заштитна врата, а потом и дрвена врата храма.

- На нашу срећу, а њихову несрећу, аларм се активирао и они су се, претпостављам тога уплашили, побјегли, тако да их је аларм спријечио да направе неко веће разбојништво или материјалну штету - рекао јереј Божидар Тановић, парох илијашки.

Но, од било које материјалне штете, за преостале Србе у Илијашу тежи је немир који причињавају пречести атаци на њихов храм.

- Не осјећам се пријатно. Учестала су разбојништва у задњих пар година, разбијали су рефлекторе, стакла на цркви. Свештеник неке ствари пријави, неке не пријави, каже, "не могу нама направити штете колико ми то можемо обновити". Прије неки дан разбојници су скинули олук са цркве - прича мјештанин Илијаша, Неђо Чебић.

Штета се, истина, може надокнадити, али вјерни народ одлази.

- Прије шест до седам година било је 160 до 170 домова. Данас их је око 80. Број се преполовио. Нема омладине, овдје живе старији, углавном пензионери - додаје јереј Тановић.

Старим и немоћним живот је лако загорчавати. Наш саговорник Неђо Чебић истиче да је међу комшијама Бошњацима стекао многе пријатеље, неким је и кумовао, али има разлога да вјерује да на својој дједовини није пожељан.

- Од федаралног министарства за избјеглице добио сам донацију, чекао сам да ми буде уручена, касније је грађевинска сезона прошла. У општини сам питао до чега је, рекли су ми да сам од донације одустао. Коме да се жалим? - пита се Чебић.

Можда би се илијашки Срби боље осјећали када би бар један од најмање десет атака на православни храм у посљедњих шест година, од доласка пароха Божидара Тановића, био расвијетљен.

И поред видео-надзора из кантоналне полиције обавијештени смо да је Н.Н. лице, или више њих извршило кривично дјело тешке крађе у покушају и да се по налогу кантоналног тужиоца истрага наставља.