latinica  ћирилица
16/07/2020 |  19:52 ⇒ 17/07/2020 | 08:07 | Аутор: РТС

Вучић: Од сриједе наставак разговора на техничком нивоу

Предсједник Србије Александар Вучић рекао је након састанка са премијером самопроглашеног Косова Авдулахом Хотијем у Бриселу да разговор није био лак. Додаје да су разговарали о темама несталих и интерно расељених лица и економији. Наставак разговора на техничком нивоу у сриједу, каже Вучић.
Александар Вучић (Фото: Инстаграм/Будућност Србије) -
Александар Вучић (Фото: Инстаграм/Будућност Србије)

Вучић је рекао у обраћању медијима да разговор са Хотијем није био лак и додао да су разговарали о несталима, интерно расељеним лицима и економији.

Рекао је да има укупно 1.643 или 1.644 несталих лица, од чега је 570 Срба и неалбанаца, док су остало Албанци.

- Ми смо у потпуности спремни да прихватимо сваку врсту разговора. Рекли смо да Србија неће штитити било кога никада, и да желимо да се пронађу места где су сахрањени и да одговоримо на сваки захтев Албанаца и да свако место на мапи где покажу, спремни да покажемо да ли на том месту има нешто или нема, али смо тражили то и за нас јер до сад нисмо имали приступ Ђаковици, Кошарама, Истоку и другим локацијама - рекао је Вучић након састанка са Хотијем.

Додаје да су Албанци тражили да се отворе војни и полицијски архиви.

- Нема проблема, али морају они да отворе архиве ОВК да бисмо могли да видимо где су убијани Срби и други неалбански живаљ. Како смо то изговорили, као да смо тражили да населимо целу Земљу на Меркур или Венеру за недељу дана - истакао је председник Србије.

Договорено је ће Србија по питању несталих радити са Црвеним крсом, каже Вучић додајући да је исказана политичка воља да се то ријеши.

Када је ријеч о интерно расељенима, Вучић је навео да их је укупно 220.000.

- Косов је мјесто на свијету гдје се најмање људи вратило на своје огњиште, 1,9 одсто. Надам се да ћемо и ту успјети да пронађемо одговарајућа рјешења и бар малом дијелу људи који би жељели да се врате, да им буде обезбјеђена пуна сигурност безбједност. За то ћемо се борити - рекао је предсједник Србије.

Најављује да ће у сриједу бити настављен разговор на техничком нивоу.

Од септембра ће се разговарати о теми имовине, каже Вучић додајући да је то "убједљиво најтежа тема за обје стране".