latinica  ћирилица
16/07/2020 |  20:01 ⇒ 20:08 | Аутор: РТРС

Хрватска: Пленковић добио мандат за формирање нове Владе (ВИДЕО)

Предсједник Хрватске Зоран Милановић дао је актуелном премијеру и предсједнику ХДЗ-а Андреју Пленковићу мандат за састав нове Владе, након одржаних парламентарних избора. За потпредсједника Владе, из мањина биће предложен Борис Милошевић, из СДСС-а.
Влада Хрватске - Фото: Wikipedia
Влада ХрватскеФото: Wikipedia

Предсједник Хрватске дао је мандат за састав нове Владе побједнику избора ХДЗ-у, односно лидеру странке Андреју Пленковићу.

Без руковања, на Пантовчаку, Пленковић је предао 76 потписа подршке посланика у Сабору.

- Одлуку о додјели мандата сам господину Пленковићу уручио у уреду да избјегнемо ту церемонијалност која је раније знала бити. То је комад папира, он је донио потписе - рекао је Зоран Милановић, предсједник Хрватске.

Нова Влада имаће 16 министарстава, за разлику од досадашњих 20.

- Пред Хрватском је пуно захтјевних изазова, прије свега политичког, али исто тако економског, финансијског и у коначници ових неколико мјесеци јавно-здравственог карактера - нагласио је хрватски премијер Андреј Пленковић.

У новој Влади учествоваће и представници Самосталне демократске српске странке, који су на изборима освојили три мандата у Сабору.

Кандидат за потпредсједника Владе из националних мањина је Борис Милошевић, са којим је Пленковић, како је рекао, већ усагласио приједлог о именовању.

Ово није први пут да Срби у Хрватској имају свог представника. У мандату Иве Санадера и Јадранке Косор потпредсједник Владе био је Слободан Узелац.