latinica  ћирилица
16/07/2020 |  20:38 ⇒ 20:39 | Аутор: СРНА

Италија: Вирус корона директан узрочник смрти код девет од десет преминулих

Вирус корона био је директан узрочник смрти код девет од десет преминулих од ковида-19 у Италији, наводи се у извјештају Врховног института за здравље и Националног института за статистику.

У Италији је од фебруара преминуло 35.000 људи који су били позитивни на вирус корона, а здравствени званичници тврдили су да је вирус само погоршао стање код лица која су већ обољела од других болести. Такво тумачење довело је до дебата о томе да ли је ковид-19 био стварни узрочник смрти заражених.

Према извјештају два института, показало се да је у групи од 4.942 преминулих код 89 одсто жртава вирус корона био директан узрочник смрти, а да је 11 одсто њих преминуло усљед погоршања од раније лошег здравственог стања, усљед већ постојећих тежих обољења као што су болести срца, рак или деменција.

Истраживање је засновано на проучавању смртних случајева крајем маја, када је Италија већ ублажила строге мјере уведене ради заустављања ширења вируса.

Извјештај је показао да је ковид-19 био смртоносан и за поједине људе који су били здрави, те да у 28,2 одсто случајева није било других узрочника смрти.