latinica  ћирилица
17/07/2020 |  17:59 ⇒ 18/07/2020 | 08:10 | Аутор: СРНА

Статусна конференција Младићу 24. јула, саслушања 25. и 26. августа

Жалбено вијеће Међународног механизма за кривичне судове /ММКС/ одлучило је да се статусна конференција у поступку против генерала Војске Републике Српске Ратка Младића одржи у Хагу у петак, 24. јула у 11.00 часова, саопштено је из Механизма.
Ратко Младић - Фото: Screenshot
Ратко МладићФото: Screenshot

Статусну конференцију водиће судија путем видео-конференције, а Младић мора до сриједе, 22. јула, да преда писану изјаву да ли жели да буде физички присутан у судници или да учествује путем видео-линка из притворске јединице УН.

У саопштењу се наводи да ће се саслушања у жалбеном поступку обавити 25. и 26. августа у судници у Хагу, а стране морају да обавијесте Жалбено вијеће да ли ће неко од Младићевих адвоката бити присутан путем видео-линка.

Вијеће је затражило од секретара Механизма да обезбиједи услове за присуство Младића у судмици, уколико то он жели, уз све неопходне мјере безбједности, или да обезбиједи учествовање Младића из притворске јединице уколико не жели да физички присуствује.

Од секретара се захтијева и да обезбиједи услове у судници за безбједно одржавање статусне конференције и саслушања, као и сву опрему за комуникацију за Младићево учествовање путем видео-линка, те да се сва опрема унапријед провјери.

У саопштењу се наводи да секретар мора да обезбиједи и средства за неометану комуникацију Младића са адвокатом.

Према утврђеном плану саслушања и статусне конференције, Младић ће 26. августа на крају саслушања имати на располагању 10 минута да се обрати суду без присуства судија Жалбеног вијећа.