latinica  ћирилица
18/07/2020 |  13:49 ⇒ 13:53 | Аутор: СРНА

Станчић: Неопходне и мјере за очување менталног здравља

Психолог из Бањалуке Соња Станчић поручила је да су неопходне мјере за очување менталног здравља у тренутној ситуацији узрокованој вирусом корона, јер би онда људи показали више дисциплине у поштовању препоручених мјера за сузбијање заразе.
Соња Станчић (фото:banjaluka.net) -
Соња Станчић (фото:banjaluka.net)

Станчићева је у изјави Срни истакла да стручњаци из области психијатрије и психологије упозоравају на психичке, психијатријске и менталне посљедице на све циљне групе, поготово рањиве, а то су старији људи, дјеца и млади.

- Људи су били "баждарени" на два-три мјесеца, колико се причало да ће трајати пандемија вируса корона и да то тада издрже све оно што треба да издрже, од смањеног кретања, финансијске несигурности и другог. Нису "баждарени" на дужи период - рекла је Станчићева.

Нажалост, истакла је, преокупирани физичким посљедицама висуса корона заборављају се психичке посљедице или се на њих недовољно обраћа пажња.

- На нашим просторима, у Српској и БиХ, се нико тиме не бави, а плашим се ни у региону - рекла је Станчићева.

Када се званично био проглашен крај прве фазе пандемије, нагласила је, људи су се опустили покушавајући да се што прије адаптирају на нормалне услове живота који им је недостајао.

- Садашње понашање је можда и посљедица благог револта на те ненормалне услове и покушај на неки начин очувања менталног здравља тако што ћемо игнорисати постојање вируса или проблема које прави, посебно када је ријеч о младој популацији - појаснила је Станчићева.

Игнорисањем препорука, здравствених и друштвених, објаснила је даље, људи покушавају да сачувају ментално здравље говорећи себи да је све у реду и да вирус није тако вирулентан, да није тако заступљен у популацији и да се може нормално наставити живјети.

- Људима у овом моменту више треба објашњење и рад на менталном здрављу како би физички били дисциплиновани - закључила је Станчићева.