latinica  ћирилица
18/07/2020 |  18:52 ⇒ 20:01 | Аутор: РТРС

Спој иновација и предузетништва - Приједорчани конструисали ЦНЦ машину (ВИДЕО)

Модерна производња и предузетништво данас су готово незамисљиви без ЦНЦ технологија, које су све заступљеније на тржишту Српске, али и свијета. Водећи се том идејом, Приједорчани Славиша Јешић и Дарко Босанчић конструисали су сопствену ЦНЦ машину.
ЦНЦ машине - Фото: РТРС
ЦНЦ машинеФото: РТРС

Знање и љубав према овом послу, они су пренијели и на синове, који су, иако веома млади, врсни стручњаци у овој области.

Свјесни потенцијала ЦНЦ технологија, Славиша Јешић и Дарко Босанчић прије 10 година одлучили су да се посвете овој области. Набавка ЦНЦ машине изискивала је велика улагања, па су донијели храбру одлуку да направе споствену. Марљиво су радили и пројектовали, дијелове набављали од Словеније до Кине, а проблеме рјешавали у ходу. И након двије године, труд се исплатио.

- Успјели смо направити строј који може послужити и за израду дијелова намјештаја и фино гравирање, привјеске, лого фирми - каже Славиша Јешић.

- Захтјевно је било, проблем је био набавити дијелове, материјал. Требало је све довести, трајало је неки период, међутим, успјело је и надамо се да ћемо паметно искористити наше знање - рекао је Дарко Босанчић.

Марљиво стицано знање пренијели су на синове, који су се врло рано заинтересовали за ЦНЦ технологије. За 17-огодишњег Јована и 19-огодишњег Ведрана, у овој области нема тајни. Иако млади, важе за изузетне стручњаке за ЦНЦ програмирање и 3Д моделирање. У бављењу овим послом, осим знања, кажу, врло важно је искуство.

- Најбитније ствари у ЦНЦ-у су сналажење у простору, односно на машини, познавање материјала, алата и других машинских елемената - истиче Јован Јешић.

Најзахтјевнији дио је припрема модела за израду која се ради на специјализованим софтверима. Посао захтијева велику прецизност. Ни минимална одступања нису дозвољена. Управо због захтјевности посла, ЦНЦ стручњаци веома су тражени на тржишту.

- Све више расте потражња за тим операторима и програмерима, и уопште, машинама у индустрији. И ово што ми израђујемо, нешто ситније, привјеске и слике, и то људи траже и постоји тржиште - сматра Ведран Босанчић.

Оно што је почело као хоби, полако се претвара у стабилан извор прихода. Размишљају и о прављењу веће машине, која отвара додатне могућности. Младима препоручују да размисле о бављењу овим послом који итекако има перспективу.