latinica  ћирилица
20/07/2020 |  16:43 | Аутор: СРНА

Лазић: Џаферовићева изјава - покушај прикривања злочина над Србима

Предсједник Републичке организације породица заробљених, погинулих бораца и несталих цивила Вељко Лазић рекао је да предсједавајући Предсједништва БиХ Шефик Џаферовић обмањује јавност и настоји да прикрије стварне размјере злочина над Србима у Сребреници, Кравици и Подрињу, те у 13 западнокрајишких општина.
Вељко Лазић - Фото: СРНА
Вељко ЛазићФото: СРНА

Лазић је истакао да је данашња Џаферовићева изјава, дата у Козарцу, код Приједора, само једна у низу изјава бошњачких званичника с циљем проглашења српског народа и Републике Српске геноцидним, те покушај минимизирања и прикривања размјера злочина почињених над Србима у БиХ.

- Џаферовић би за почетак требао да објасни, колико су српских глава муџахедини посјекли на Озрену и гдје су измјештене српске масовне гробнице, колике су размјере злочина над Србима Петог муслиманског корпуса Атифа Дудаковића - рекао је Лазић Срни.

Он је нагласио да Џаферовић својим изјавама обмањује јавност.

- За породице погинулих и несталих из Републике Српске неприхватљиво је да власти ФБиХ не дозвољавају подизање спомен-обиљежја убијеним Србима у Добровољачкој, Тузланској колони, те на многим другим српским стратиштима - рекао је Лазић.

Он је навео да је неприхватљиво и то што се 25 година након рата крије права истина о страдању Срба у БиХ јер је процес тражења, ексхумација и идентификација несталих лица српске националности у потпуном застоју, као и рад правосуђа БиХ на процесуирању ратних злочина почињених над Србима.

- Нема мира и суживота у БиХ све док се лицу правде не приведу сви наредбодавци и извршиоци злочина над Србима и док се не пронађу сви нестали Срби - поручио је Лазић.

Предсједавајући Предсједништва БиХ Шефик Џаферовић рекао је данас у Меморијалном центру Камичани у Козарцу, код Приједора, да је "злочин који се догодио у Приједору систематски, удружени злочиначки подухват са циљем елиминације несрпског становништва и да има све елементе геноцида".