latinica  ћирилица
20/07/2020 |  16:57 | Аутор: СРНА

Србима у ФБиХ онемогућено да обиљеже мјеста страдања

Србима у Федерацији БиХ онемогућено је и да обиљеже мјеста страдања током протеклог рата, а на територији данашње ФБиХ има само 10 одсто предратног српског становништва, изјавио је Срни предсједник Одбора за заштиту права Срба у ФБиХ Ђорђе Радановић.
Ђорђе Радановић - Фото: РТРС
Ђорђе РадановићФото: РТРС

- Камо среће да Срби у ФБиХ могу да обиљеже мјеста страдања као што то чине Бошњаци у Приједору. Бошњаци у Приједору имају дан бијелих трака, а нама у Бихаћу не дају ни да обиљежимо мјеста гдје су побили Србе. У ФБиХ се ми Срби не смијемо ни окупити - рекао је Радановић поводом данашње изјаве предсједавајућег Предсједништва БиХ Шефика Џаферовића дате у Меморијалном центру Камичани у Козарцу, код Приједора.

Радановић је указао да Срби не смију ући у Добровољачку улицу него се цвијеће положи на више од 300 метара од мјеста страдања.

Предсједник Одбора за заштиту права Срба у ФБиХ је навео и да је прије рата 1991. године на територији данашње ФБиХ живјело 533.000 Срба, а да их сада према попису од 2013. године живи око 50.000 што јасно указује да је почињено етничко чишћење.

- Имамо данас само 10 одсто предратног српског становништва на територији ФБиХ. Треба погледати истини у очи јер пријератно мултиетничко Сарајево постало је данас потпуно једнонационално - рекао је Радановић.

Као прилог тој тврдњи, предсједник Одбора за заштиту права Срба у ФБиХ је навео да су промијењена имена улица и уклоњена сва српска имена, укључујући и предсједника ЗАВНОБиХ-а Војислава Кецмановића Ђеде.

- Чињеница је да Бошњаци нису никад обишли стратишта српског народа у БиХ, нити су се извинили шта су Србима учинили током Другог свјетског рата, али и током рата 1992. до 1995. године - навео је Радановић.

Радановић је рекао да су Бошњаци заједно са Хрватима у Другом свјетском рату учествовали у геноциду над Србима јер је у периоду од 1941. до 1945. године на простору југоисточне Европе убијено више од 500.000 Срба.

Као примјер, он је навео чињеницу да су само у Гаравицама код Бихаћа Бошњаци заједно са Хрватима током Другог свјетског рата убили 14.000 Срба.

Предсједавајући Предсједништва БиХ Шефик Џаферовић рекао је данас у Меморијалном центру Камичани у Козарцу, код Приједора, да је "злочин који се догодио у Приједору систематски, удружени злочиначки подухват са циљем елиминације несрпског становништва и да има све елементе геноцида".