latinica  ћирилица
21/07/2020 |  14:00 ⇒ 14:15 | Аутор: СРНА

Петковић: Законом дефинисати електрични тротинет као превозно средство

Потпредсједник Народне скупштине Републике Српске Милан Петковић апеловао је на Министарство унутрашњих послова да не санкционише возаче електричних тротинета.

Петковић је навео да МУП има право да контролише, али да у складу са постојећим законским рјешењима нема могућност санкционисања возача електричних тротинета јер електрични тротинети нису дефинисани постојећим Законом о основима безбједности саобраћаја на путевима Републике Српске и БиХ.

- Мопед је поменутим Законом дефинисан као моторно возило са два точка чија снага мотора не прелази четири киловата и мислим да би на сличан требало дефинисати и електрични тротинет - навео је Петковић у саопштењу.

Он је поздравио одлуку грађана да у превозу све више користе електричне тротинете јер, како је навео, на тај начин смањују загађење животне средине и гужве у саобраћају.

- Сматрам да је то добро превозно средство и могућност његовог кориштења треба подржати, али МУП мора да покрене процедуру законског регулисања ове материје - истакао је Петковић.

Из МУП је прошле седмице најављено да ће у наредном периоду предузимати мјере према лицима која користе електрични тротинет у саобраћају.