latinica  ћирилица
21/07/2020 |  15:16 | Аутор: СРНА

Давидовић: Најшира подршка стручне јавности Закону о спорту

Министарка породице, омладине и спорта Републике Српске Соња Давидовић рекла је на сједници Народне скупштине Српске да је Приједлог закона о спорту системски акт који има подршку најшире спортске и стручне јавности у Републици Српској.
Соња Давидовић - Фото: СРНА
Соња ДавидовићФото: СРНА

Давидовићева је, образлажући овај приједлог пред народним посланицима, подсјетила да је Нацрт закона усвојен у децембру прошле године и да је Радна група, формирана за израду приједлога закона, размотрила све приједлоге и сугестије дате на јавним расправама које су услиједиле.

Она је нагласила да је Радна група узела у обзир све приједлоге и мишљења која не одступају од системских рјешења и нису у супротности са финансјским оквиром и економском политиком, те таква рјешења анализирала и унијела у Приједлог закона.

У Приједлогу закона о спорту наводи се да је основни разлог за доношење закона потреба за унапређењем развоја спорта и спортског система Републике Српске.

Дијелови спортског система који су у фокусу, а могу допринијети бољој организацији спорта, јесу рад и организација спортских савеза Српске, дистинкција између аматерског и професионалног ангажмана спортиста, стручни рад са спортистима, а посебно са најмађом популацијом, наводи се у овом акту.

Као разлог доношења наведено је и то што су у досадашњој примјени Закона о спорту уочени проблеми који се односе на нејасну дистинкцију спортиста у спортском систему Републике Српске, односно сличан је приступ спортистима-аматерима и професионалним спортистима.

Посланик ПДП-а Љубиша Крунић навео је да ће Клуб ПДП подржати овај законски приједлог, јер је спорт битан за развој здраве омладине.

Посланик СДС-а Давор Шешић рекао је да многи млади спортски таленти пропадну јер са њима раде нестручна лица, додајући да би у Приједлогу овог закона требало боље одређују спортске стручњаке и стручни рад у спорту.