latinica  ћирилица
21/07/2020 |  18:41 ⇒ 18:41 | Аутор: СРНА

Шпирић: Вјерујем да ћемо наредне седмице усвојити идентичан текст буџета

Предсједавајући Дома народа Парламентарне скупштине БиХ Никола Шпирић рекао је да вјерује да ће наредне седмице у оба дома парламента бити усвојен буџет за ову годину у истом тексту.
Никола Шпирић - Фото: РТРС
Никола ШпирићФото: РТРС

Дом народа данас је усвојио Приједлог буџета институција БиХ у различитом тексту од оног који је усвојио Представнички дом и формирана је комисија која ће радити на усаглашавању текста са комисијом коју би требало да именује Представнички дом.

- Није ријеч о неким драстичним промјенама које би захтијевале дуго усаглашавање, тако да очекујем наредне седмице, уколико сви покажу политичку вољу, да ћемо доћи до коначног текста буџета идентично усвојеног у оба дома Парламентарне скупштине БиХ - изјавио је Шпирић новинарима.

Шпирић је истакао да му је жао што се ушло у амандманску фазу јер није ријеч о амандманима који мијењају суштину буџета.

- Да смо га усвајали по хитној процедури могли смо и у једном и у другом дому данас завршити процедуру - рекао је Шпирић и додао да је Представнички дом усвојио амандман који је данас враћен на почетну позицију и да остаје фаза усаглашавања.

Одговарајући на питање новинара да ли то СНСД и ХДЗ БиХ намјерно раде да би одгодили одржавање локалних избора, Шпирић је рекао да може на све одговарати, али да не може одговарати на спекулације.

- СНСД ни у Представничком дому, ни у Дому народа ниједан амандман није уложио. СНСД је био за то да се испоштује договор и усвоји буџет без амандмана. С обзиром да је први амандман усвојен на Представничком дому и да смо данас усвојили буџет који је Предсједништво прослиједило по хитној процедури, опет бисмо имали фазу усаглашавања - појаснио је Шпирић.

Он је додао да је приједлогом амандмана ХДЗ-а процес враћен на почетак уз неколико амандмана ХДЗ-а.

- Наредна сједница је довољна да комисија изврши усаглашавање. Вјерујем да ћемо наредне седмице добити буџет без амандмана - истакао је је Шпирић.

Он је рекао да је суштина амандмана намјера да се испоштује Закон о финансирању институција БиХ.

- Ставка која се односи на рад Парламентарне скупштине не може да се мијења у складу са Законом о финансирању институција БиХ, не може је мијењати ни Савјет министара, нити то може радити Предсједништво, осим ако то не дерогира међународне обавезе по међународним уговорима или не ствара неравнотежу на приходовној и расходовној страни. Ни једно ни друго није у питању - упозорио је Шпирић.

Он је истакао да ће СНСД дати допринос да буџет буде усвојен.

- Сви морају понијети своју одговорност. Што се мене као предсједавајућег Дома тиче ја сам за то да спроведемо процедуру у складу са Законом, Уставом и Пословником - истакао је Шпирић.

Шпирић је рекао да се закључци Народне скупштине Републике Српске односе на то да "не треба учествовати у доношењу одлука које дерогорају позицију Републике Српске".

- У тим одлукама се не учествује - рекао је Шпирић и додао да се СНСД држи тих препорука.

Осврћући се на амандман Јасмина Емрића који је усвојен у Представничком дому, Шпирић је рекао да он није споран, али да сматра да је буџет могао бити усвојен по хитној процедури и да се испоштује Емрићев захтјев и да се средства обезбиједе из буџетске резерве.

- Нема амандмана на буџетску резерву. Без Емрићевог амандмана може се испоштовати његов захтјев. СНСД није гласао за тај амандман и поштовао је договор. Пошто смо тамо гласали против тог амандмана, данас смо гласали да се он брише из буџета и то је принципијелан став СНСД-а - истакао је Шпирић и додао да ће и даље остати принципијелни и подржати буџет.

Осврћући се на тврдње да је цијела ствар у вези са буџетом исполитизована због именовања у институцијама БиХ, Шпирић је рекао да то нема везе са именовањима.

- Када је ријеч о кадровским рјешењима, то је ствар преговора и договора. Овдје се не говори о томе да институције припадају једном, другом или трећем народу, него у складу са националном структуром земље у којој живимо, распоред руководећих радних мјеста мора бити избалансиран. Условљања нису добра и нисам дио приче о условљавањима - поручио је Шпирић.