latinica  ћирилица
22/07/2020 |  15:28 ⇒ 19:32 | Аутор: СРНА

Додик: Витални национални интерес због међународне мониторинг групе за средње образовање

Српски члан Предсједништва БиХ Милорад Додик најавио је да ће у Народној скупштини Републике Српске покренути питање виталног национланог интереса јер су на данашњој сједници друга два члана Предсједништва БиХ Шефик Џаферовић и Жељко Комшић гласали за, а он против прихватања формирања међународне мониторинг групе која би се бавила квалитетом средњег образовања у БиХ.

- Недовољно се у складу са Уставом види Република Српска као јединица која треба да буде видљива - рекао је Додик и додао да ће Народна скупштина Републике Српске у складу са уставним овлаштењима разматрати то питање .

Додик навео да је разговарано и о питању илегалних миграната у БиХ и констатовао да не постоји воља да се то питање ријеши.

- Постоје два рјешења. Или да се отворе границе ЕУ и да сви они који су планирали да тамо иду слободно прођу, или да се врате у земље из којих су дошли - рекао је Додик новинарима у Сарајеву.

Додик је нагласио и да нису прихваћени ни материјали Министарства иностраних послова.

- Неко у Министарству иностраних послова не шаље пошту ни мени као члану Предсједништва нити предсједавајућем Савјета министара Зорану Тегелтији. Те ствари се морају разјаснити - поручио је Додик.

Додик је истакао да Министарство иностраних послова у Савјету министара не обавља своју уставну дужност.

- МИП врши криминал, конфискује поште, не доставља у складу са прописима пошту како то чине српски представници. Још вјерујем да то није министарка. То је неприхватљиво - констатовао је Додик и истакао да траже информацију о томе, те да ће тражити одговорност оних који то чине.

Српски члан Предсједништва БиХ каже да вјероватно све активности МИП-а неће моћи да добију његову подршку.

Додик је рекао да је са дневног реда данашње сједнице скинут захтјев да се војним представницима продуже мандати у дипломатским представништвима, наводећи да то не треба да се ради.

- Тражимо да се направи нови споразум у расподјели - рекао је Додик.

Он каже да је договорено да Предсједништво БиХ изда изјаву у вези са пандемијом, односно епидемијом вируса корона, истичући да је очигледно да има много проблема.

- Раније смо имали усаглашене ставове о томе. Није то функционисало јер нису сви једнако поштовали одлуку о карантину, нису једнако поштоване одлуке на нивоу консултација и не видим да има разлога да поново потежемо причу о карантинима. Углавном, пратићемо оно што предложи струка - рекао је Додик.

Он је оцијенио да је епидемиолошка ситуација забрињавајућа, те да је неопходно да се још једном позову и стручњаци и обични људи на додатни опрез.

- Очигледно да је епидемија у експанзији и огромна штета је и у БиХ и у ентитетима - рекао је Додик.