latinica  ћирилица
22/07/2020 |  19:34 ⇒ 23/07/2020 | 07:50 | Аутор: РТРС

Појачана контрола возача електричних тротинета (ВИДЕО)

Полиција у Бањалуци, од сутра до недјеље, појачано ће контролисати учеснике у саобраћају, посебно возаче бицикала, мотоцикала и електричних тротинета. То је забринуло грађане, који као превозно средство користе електрични тротинет.
Електрични тротинети - Фото: РТРС
Електрични тротинетиФото: РТРС

Полиција ће од сутра привремено одузимати електричне тротинете, које заткене у вожњи на путу или на тротоару, ако се крећу брже од пјешака. Ова врста превоза, наводе у МУП-у, није законски регулисана, јер се према 3акону о безбједности саобраћаја БиХ, сматрају средствима за игру и није им мјесто на путу.

Ресорни министар најављује конторлисање возача, да би их држали под контролом, док не буде донесен адекватан закон.

- Сматра се да би тротинете требало да користе пјешаци и да се они не би смјели возити по саобраћајници већ по тротоару и то брзином не пуно већом којом се крећу пјешаци - изјавио је министар унутрашњих послова Републике Српске Драган Лукач.

Већ годину дана, овај вид превоза користи и Бранкица Раковић, која је сагласна да употреба тротинета треба бити регулисана, али за то, каже, постоје и други, мање репресивни начини.

- Генерално гледано, то није праведно јер мјера да се тротинет вози брзином људског хода по тротоару нема везе са здравим разумом. Тротинет мога дјетета, који она покреће гурањем своје ноге, иде брже од људског хода - додаје Раковићева.

Ово питање покренуо је и потпредсједник Народне скупштине Милан Петковић, који је позвао да се ово питање законски ријеши, а возачи тротинета не кажњавају.

- За мопед је нешто слично дефинисано, и мислим да на тај начин треба дефинисати и тротинет. Желим да поздравим одлуку грађана да користе тротинете јер на тај начин се смањује загађење и гужве - истиче Петковић.

Није познато када би овај вид превоза могао бити регулисан. У Агенцији за безбједност саобраћаја наводе да ће се највјероватније чекати европске смјернице.

- Једна од дилема је да ли возач треба имати кацигу. У доста земаља ЕУ прописана је обавеза да ако се крећете брзином већом од 6 километара на сат да морате имати кацигу - каже замјеник директора Агенције за безбједност саобраћаја милија Радовић.

Док овај вид превоза не буде регулисан, грађани који користе тротинет као превозно средство, имаће двије опције - да сачекају доношење закона или да ризикују да буду кажњени.