latinica  ћирилица
23/07/2020 |  18:54 ⇒ 20:06 | Аутор: РТРС

Година погодна за малинаре (ВИДЕО)

На територији општине Србац, ових дана, берба малине се приводи крају. Ова година је погоднија за малинаре за разлику од претходних, када су произвођачи имали највећи проблем са цијеном. Овога пута су релативно задовољни, цијена малине је пет марака по килограму.
Малине -
Малине

Драган Мачинковић и Раденко Томаш из Српца прије четири године одлучили су да се окушају у малинарству. Заједничком иницијативом и сазнањем да је ово подручје повољно за узгој овог воћа, подигли су малињак на два хектара са 5.000 садница сорте Викер. Овогодишњи род очекују и до четири тоне.

- Наши први плодови кренули су црвенити почетком јуна, а од првих црвених до краја бербе зна проћи до 45 дана зависно од временских услова - рекао је Мачинковић.

На подручју србачке општите због лоше цијене из претходниих година многи малинари су одустали, али то није поколебало узгајиваче Драгана и Раденка. Са овогодишњом цијеном на тржишту су задовољни, кажу, само да овај тренд потраје до краја бербе.

- Цијена је колико толико задовољавајућа. Сматрамо да висок квалитет плода мора да има своју цијену на тржишту и да то купци морају да цијене у сваком сличају - додао је Мачинковић.

Произвођач Раденко Томаш сматра да за бераче не постоји проблем.

- Ако се конкретно односите и коректно их платите, а да их конкретно платите морате имати о добру цијену - сматра Томаш.

Најтежи дио посла за бераче малина је врућина и високе темперартуре. Седамнаестогодишња Јована Ковачић из Српца малину бере већ трећу сезону и убере 40 килограма на дан. Задовољна је дневницом и условима који ови малинари нуде.

- И волим и не волим, зависи какво је вријеме какво је расположење и друштво, ако је екипа добра, дан брзо прође - рекла је Јована Ковачевић, берач малина.

У старту су имали значајну помоћ ресорног министарства, подстицаје за подизање засада и система за наводњавање. Малину пласирају у свјежем стању општинама Градишка, Бањалука, Србац, Прњавор, Лакташи.