latinica  ћирилица
24/07/2020 |  13:32 | Аутор: РТС

У Србији ухапшено 11 особа у сарадњи са америчким ФБИ

У сарадњи надлежних правосудних органа Србије - Тужилаштва за организовани криминал, Службе за борбу против организованог криминала са надлежним правосудним органима Сједињених Америчких Држава – ФБИ на 16 локација извршен је претрес станова и ухапшено 11 лица, држављана Србије, Црне Горе, Аустралије и Филипина.

За наведена лица постоје основана сумња да су као организована криминалана група у периоду од 2011. године до данас, учествовала у стварању, промовисању и организацији најмање 16 лажних инвестиционих платформи користећи се интернетом и онлајн веб страницама.

Ова група је проналазила инвеститоре широм света, укључујући и оне у Сjеверном округу државе Тексас, који су инвестирали у лажне инвестиционе платформе за бинарне опције гдjе су припадници групе стварали лажне трговинске трансакције, лажне потврде о подизању новца као и лажне потврде о пребацивању новца.

Припадници организоване криминалне групе су лица која су пристала да инвестирају, служећи се лажним идентитетима и користећи лажне титуле, путем емаил-а или путем видеоконференциских веза упућивали да пребаце своје "инвестиције" на међународне банковне рачуне повезане са организатором ове групе.

Након тога група је по налогу организатора затварала ове лажне инвестиционе платфоме и након неког времена поново отварала нове са истим већ разрађеним методом рада.

На овај начин постоји основана сумња да су организатор и припадници ове групе прибавили противправниимовинску корист у износу од преко 70 милиона долара. 

Свим лицима лишеним слободе одређено је задржавање, након чега ће бити саслушани у поступку међународне правне помоћи коју Република Србија пружа надлежним правосудним органима Сједињених Америчких Држава.