latinica  ћирилица
25/07/2020 |  19:02 ⇒ 19:58 | Аутор: РТРС

РТРС у посједу документа: Како су Бошњаци напуштали Требиње? (ФОТО/ВИДЕО)

Радио-телевизија Републике српске у посједу је документа у којем СДА за вријеме рата позива муслимане да напусте Требиње, али се и наводи да ће бити примијењена сила према онима који се оглуше о наредбу. Документом се на овај начин демантују тврдње о наводном прогону муслимана из овог града, како су жељели представити у СДА, чији су представници били најоштрији у критикама на изјаву предсједника Србије Александра Вучића.
Требиње - Фото: илустрација
ТребињеФото: илустрација

У салви осуда због изјаве предсједника Србије Александра Вучића о Требињу као једном од најљепших српских градова, нашло се и саопштење Странке демократске акције у којем се каже да је непримјерено овај град присвајати за само један народ јер су како истичу припадници осталих народа доживјели прогон.

Требиње: Документ

Наведену тврдњу демантује документ који је у посједу Радио-Телевизије Републике Српске, а ријеч је о инструкцији Странке демократске акције за исељавање муслимана из Требиња за вријеме рата.

- Преко наших активиста анимирати све Муслимане, посебно угледне и имућне да у што скоријем времену напусте Требиње и пређу у Црну Гору. Не либити се од притисака, па и примјене силе према оним Муслиманима који не поступе по овој заповиједи - стоји у документу СДА.

Инструкција је издата у јануару 1993. године. Ријеч је само о једном у низу докумената Странке демократске акције и представника Бошњака, тврди предсједник Борачке организације Републике Српске Миломир Савчић.

Издати су са јасним циљем стварања искривљене слике стања у градовима Српске.

- Ми смо исто тако, не под озбиљну сумњу, него са доказима оспорили и "Маркале" и многе друге догађаје. Просто ме чуди, како они, чији су најближи страдали, немају жељу да сазнају ко је одговоран за страдање њихових најближих. Уколико будемо прихватали једнострану причу и осуђивали другу страну за кривицу, ми заиста нежемо далеко отићи - рекао је Савчић.

Требиње:Документ

Друга страна приче је да су Срби протјерани из Федерације БиХ, гдје је прије рата живјело 540.000 Срба.

Данас, нешто више од 50.000. На ову статистику су подсјетили и из Градске управе у Требињу.

Први човјек Града сматра да су саопштења политичких партија из Федерације злонамјерна, те нагласио да нема разлога за политизацију изјаве предсједника Србије. Јасне су и историјске чињенице које показују структуру становништва, поручују из Требиња.

- Порука свима, овог пута и онима који су писали саопштења, да дођу у Требиње и да се увјере какав је то град. Да је то град отворен за све људе који су добронамјерни. Желимо да поручимо да ћете за сада ићи копненим путем али надамо се, и уз подршку народа Србије, предсједника Вучића и народа Српске, да ћемо у наредном периоду изградити аеродром, на понос свих нас - нагласио је Мирко Ћурић, градоначелник Требиња.

А за оне који долазе копненим путем, на улазу у Требиње постављен је билборд, и то са јасном поруком.