latinica  ћирилица
27/07/2020 |  08:07 | Аутор: СРНА

Други талас узрокује нове блокаде

Земље широм Азије суочене су са другим таласом вируса корона и покушавају поново да обуздају обољење, пошто је у Аустралији забиљежен рекордан број заражених у једном дану а у вијетнамском граду Данангу уведена је потпуна блокада.

У Кини је регистрован 61 нови случај што је највише од почетка марта од чега је 57 заражено на локалном нивоу.

У провинцији Лијаонинг пети дан заредом регистровани су новозаражени, а у Џилину двоје што је први пут од краја маја.

Локални медији наводе да ће Хонг Конг данас објавити нове мјере блокаде, укључујући забрану рада ресторана и обавезно ношење маски.

Од краја јануара у Хонг Конгу је заражено више од 2.600 људи од чега је 19 умрло.

Аустралијске власти су упозориле да би шестоседмична блокада која је уведена у држави Викторија могла да траје дуже пошто је у тој земљи регистрован највиши дневни број заражених.

У Викторији су данас регистрована рекордна 532 нова случаја заразе и шест умрлих.

У Јапану администрација је саопштила да ће од фирми затражити да се више ослоне на телекомуникације и да ће појачати мјере социјалне дистанце усљед раста броја заражених међу радницима.

У Токију је прошле седмице регистровано рекордних 366 нових случајева, а јуче је било 239. У граду Фукуока јуче је пријављено рекордних 90 случајева, а слична ситуација је и у Осаки.

У Вијетнаму је у току евакуација 80.000 људи из града Дананга, углавном домаћих туриста јер су три мјештанина позитивна на вирус корона.

Филипински предсједник Родриго Дутерте ће се током дана обратити јавности у склопу годишњег обраћања о стању нације и очекује се да ће говор бити усмјерен на борбу против Ковида-19 због новог раста у броју обољелих.

На Филипинима је од 1. јуна регистровано 62.326 обољелих.

Сјевернокорејски медији јавили су током викенда да је погранични град Каесонг под блокадом јер се једна особа која је прије три године пребјегла у Јужну Кореју вратила током овог мјесеца са симптомима Ковид-19.

Уколико буде потврђено то ће бити званични први случај обољења који су признале сјевернокорејске власти.

Од почетка пандемије Јужна Кореја је регистровала више од 14.000 заражених и 298 са смртним исходом. Током викенда регистровано је 113 обољелих што је највише у једном дану од 31. марта.

Широм свијета вирусом корона заражено је више од 16,13 милиона људи, а 644.836 особе су умрле.