latinica  ћирилица
27/07/2020 |  11:09 ⇒ 12:00 | Аутор: РТС

Борис Џонсон објављује рат гојазности - Британци од данас броје калорије

Кампања "Боље здравље" осмишљена је тако да подстакне и подржи 35 милиона Британаца да смршају и унаприједе своје здравствено стање. У питању је више од половине становништва Велике Британије. Због тога премијер Борис Џонсон од сународника тражи да возе бицикл.

Премијер Велике Британије Борис Џонсон током дана обијелоданиће како треба да изгледа 12-недјељни програм који би требало да унаприједи здравље читаве државе. Циљ кампање "Боље здравље" (Better Health) је смањење трошкова који су изавани гојазношћу и спречавање новог пика вируса корона, јавља Би-Би-Си. 

У склопу кампање, љекари ће Британце подстицати да возе бицикл како би били мршавији и у бољој физичкој кондицији.

Овакав потез подржала је и британска опозиција јер је "радикална акција против гојазности одавно требало да буде спроведена".

Погрешни кораци конзервативних власти - смањење буџета за зрдавствени систем и трагично разводњавање забрана које се тичу брзе хране учинили су да Велика Британија има стопу гојазности деце међу највећим у свијету, оштро истиче опозиција. 

Зашто се гојазност сматра нездравом?

Бројне научне студије показале су да гојазност повећава ризик од развоја одређених болести. На примјер, исхрана богата шећером може довести до развоја дијабетеса типа 2.

Међутим, важно је истаћи да и људи који немају вишак килограма могу имати веома лош избор хране или да не вјежбају довољно.

Генетика и насљеђена стања и болести могу много утицати на нечију тежину, али уравнотежена исхрана и физичка активност су најбољи за физичко и ментално здравље.

Зашто су британске власти објавиле рат гојазности баш сада?

Према извјештајима Светске здравствене организације, Велика Британија је међу водећим државама у свијету када је ријеч о гојазности.

Тренутно је на 36 (од 192) позицији земаља са најгојазнијом популацијом

У саопштењу британске владе, 63 одсто одраслих Британаца има тежину која се не сматра здравом. То здравствени систем кошта око шест милијарди фунти годишње, јер се толико издваја за лијечење болести изазваних гојазношћу код корисника здравственог осигурања.