latinica  ћирилица
27/07/2020 |  12:24 ⇒ 15:54 | Аутор: СРНА

Комисија постигла сагласност о тексту Закона о буџету

Заједничка комисија за усаглашавање текста Закона о буџету институција БиХ и међународних обавеза БиХ за 2020. годину, чији је предлагач Предсједништво БиХ, данас је у Сарајеву усагласила текст на начин да у даљу парламентарну процедуру буде упућена верзија која је раније усвојена у Дому народа парламента БиХ.
Сједница Заједничке комисије - Фото: klix.ba
Сједница Заједничке комисијеФото: klix.ba

Текст Закона о буџету раније су Представнички дом и Дом народа усвојили са различитим амандманима.

Данас за 13.30 часова заказана је хитна сједница Представничког дома на којој би требало да буде разматран Извјештај Заједничке комисије оба дома Парламентарне скупштине БиХ о постизању идентичног текста Закона о буџету институција БиХ и међународних обавеза БиХ за 2020. годину.

Представнички дом Парламентарне скупштине БиХ је 15. јула подржао Приједлог закона о буџету институција БиХ и међународних обавеза БиХ за 2020. годину, чији је предлагач Предсједништво БиХ, са једним усвојеним амандманом, који се односи на обезбјеђивање средстава за помоћ у рјешавању мигрантске кризе, којом је највише погођен Унско-сански кантон.

Тим амандманом било је предвиђено 450.000 КМ за мигрантску кризу, а за тај износ би била смањења текућа резерва.

Међутим, Дом народа парламента БиХ је 21. јула усвојио приједлог буџета са шест амандмана које су уложили делегати из реда хрватског народа Лидија Брадара и Марина Пендеш /ХДЗ БиХ/.

Једна група амандмана односила се на то да се "брише" наведени амандман који је усвојио Представнички дом. Друга група амандмана тиче се дијела који се односи на Парламентарну скупштину БиХ, односно "брише" се измјена у том дијелу коју је усвојило Предсједништво БиХ.

Предсједништво БиХ је 26. јуна утврдило Приједлог закона о буџету институција БиХ и међународних обавеза БиХ за 2020. годину, са измјенама у тексту Закона о буџету у дијелу који се односи на Парламентарну скупштину БиХ - Капитални издаци, гдје се предложени износ умањује за 754.000 КМ. Тај износ средстава се пребацује у ставку на позицију фонда за санирање економских штета.

Претходно је Савјет министара утврдио Нацрт закона о буџету институција БиХ и међународних обавеза БиХ 2020. године, којим су уважене околности изазване пандемијом вируса корона.

Укупни приходи, примици и финансирање институција БиХ у 2020. години износе 996.000.000 КМ, колико износе и укупни расходи, а што је у односу на буџет из 2019. године више за 30.000.000 КМ или три одсто. Сервисирање спољног дуга износи 807.552.931 КМ и мање је за 18,2 милиона КМ или два одсто у односу на претходну годину.