latinica  ћирилица
27/07/2020 |  12:31 ⇒ 12:33 | Аутор: СРНА

Аничић: Власници играоница и свадбених салона - поштовати мјере или затварање

Начелница општине Мркоњић Град Дивна Аничић упутила је апел власницима играоница и салона у којима се организују дружења да се придржавају препоручених епидемиолошких мјера како не би услиједило њихово затварање.
Дивна Аничић - Фото: РТРС
Дивна АничићФото: РТРС

Она је након данашње сједнице Штаба за ванредне ситуације рекла новинарима да им је ово посљедња опомена да не смију окупљати више од 50 људи и да ће им бити забрањен рад ако то не буду поштовали.

- Апелујемо и да комунална инспекција и полиција пооштри контроле по угоститељским објектима, као и да грађани не организују велике скупове у приватној режији, јер ћемо морати ограничити и та окупљања уколико се буде и даље повећавао број заражених - истакла је Аничићева.

Епидемиолог у локалном Дому здравља " Др Јован Рашковић" Милена Лукић потврдила је да је епидемиолошка ситуација у овом граду врло неизвјесна и да се повећава оброј заражених усљед великог броја јавних окупљања у протеклом периоду.

- Управо сада Дом здравља рјешава посљедице тих окупљања, у току прошле седмице нам се јавило више од 100 особа са симптомима респираторне инфекције - нагласила је Лукићева.

Она је додала да тренутно имају 20 заражених вирусом корона, од којих се троје налази у Универзитетском клиничком центру Републике Српске, а њих 17 је у кућном карантину и под надзором дома здравља.

- До сада смо имали 92 особе обољеле од вируса корона, 59 се налази у кућној изолацији, а здравствени надзор су прошле 724 особе - навела је Лукићева.

Она истиче да у току таква фаза епидемије када су сви у подједнаком ризику да буду заражени и да заразе друге.

Лукићева је апеловала да становници поштују препоручене мјере и да носе маске и на отвореном кад нису у стању да испоштујете социјалну дистанцу од два метра.