latinica  ћирилица
27/07/2020 |  12:39 ⇒ 18:07 | Аутор: СРНА

"Подићи свијест грађана о значају читања"

У Републици Српској 42 одсто грађана никада не купује књиге, па је Министарство просвјете и културе Српске почело данас кампању "Читајмо заједно", са циљем да се подигне свијест о значају читања, као и његовању рада и дјела великана српске књижевности.

Министарка просвјете и културе Републике Српске Наталија Тривић рекла је да се промоцијом важности и значаја читања, као и указивањем на значај српске књижевности и писаца, жели доћи до што већег броја читалаца и утицати на културу читања.

- У односу на претходне, ове године смо у оквиру кампање значајан простор дали и за визуелну презентацију кампање, те су осмишљени плакати за билборде, те разгледнице, али и снимљени видео-спотови, који ће указати на значај великана српске књижевности - рекла је Тривићева на конференцији за новинаре.

Она је додала да се на шест видео-спотова, који су снимљени ангажовањем домаћих продукцијских капацитета и глумаца, промовишу поруке великана српске књижевности.

Помоћник за културу у ресорном министарству Тања Ђаковић рекла је да су истраживања показала да 42 одсто грађана у Републици Српској никада не купује књиге, да се величина личних, кућних библиотека код грађана креће од једне до 25 књига, те да 8,3 одсто грађана не посједује ни једну књигу.

- Из тих разлога је ова кампања и покренута 2017. године, али су циљеви до сада били усмјерени на подршку домаћем издаваштву, промоцији савремених књижевника, те попуњавању библиотечких фондова у неразвијеним општинама - рекла је Ђаковићева.

Она је навела и да бројни великани српске књижевности, као што су Петар Кочић, Јован Дучић, Десанка Максимовић, Бранко Ћопић указују да српски народ и језик није мали, као што се то често представља.

- Управо то нам даје обавезу и одговорност да истичемо имена великана наше књижевности, те да на све могуће начине допремо до циљне групе, а то је прије свега млађа популација, те да у њима пробудимо вољу и жељу да читају - рекла је Ђаковићева.

Кампања "Читајмо заједно", која ће трајати до краја октобра, реализиована је у сарадњи са Кинотеком Републике Српске и у партнерству са Радио-телевизијом Српске.