latinica  ћирилица
27/07/2020 |  13:07 ⇒ 13:48 | Аутор: СРНА

Милуновић: Устанак био једини начин да се одговори злочинцима (ФОТО)

Министар рада и борачко-инвалидске заштите Републике Српске Душко Милуновић рекао је данас у Кнежици код Козарске Дубице, у оквиру обиљежавања 79 година од устанка против фашизма, да је устанак био једини начин да се одговори злочинцима из Независне Државе Хрватске - најмонструозније фашистичке државе у Европи.
Полагање вијенаца - Фото: СРНА
Полагање вијенацаФото: СРНА

Милуновић је нагласио да су на овом подручју фашистичка Њемачка и хрватске усташе формирале ту најмонструознију државу.

- Одмах су почели злочини, прогони српског становништва, пљачке, покољи, убиства и одвођења у концентрационе логоре и то је врло брзо резултирало устанцима, прије свега у Херцеговини, Невесињу и овдје на простору Крајине - рекао је Милуновић.

Он је подсјетио да је устанак против фашизма подигнут 27. јула на Козари, Грмечу, Грахову и Дрвару.

- За врло кратко вријеме устаници су успјели да ослободе то подручје, јер је то био једини начин да одговоре злочинцима из Независне Државе Хрватске да су спремни да бране своју земљу, животе, огњишта и част - рекао је Милуновић.

Он је указао да фашистички окупатори и усташе нису имали милости ни према дјеци, женама и старцима који су масовно страдали на Козари.

Полагање вијенаца (Фото: СРНА)

- Захаљујући борцима НОР-а и покрету отпора на овим просторима ми данас овдје постојимо и живимо, те имамо предање и свијест о томе ко су били непријатељи - поручио је Милуновић.

Предсједник Општинског одбора СУБНОР-а Козарска Дубица Милорад Буква подсјетио је да је у деценијама послије рата Милића гај био мјесто централне прославе устанка народа и народности БиХ у бившој Југославији.

- На том мјесту знало се скупити 10 до 20 хиљада људи, а свечаност је трајала два, три дана. Народ је био поносан на 27. јули и антифашистичку борбу, а Милића гај био је симбол слободарског духа који је у овом народу увијек постојао и који је захваљујући томе успијевао да опстане на овим просторима, иако је имао врло бурну историју, нарочито у Другом свјетском рату - рекао је Буква.

Он је додао да на подручју општине Козарска Дубица постоје четири партизанска гробља, те да СУБНОР настоји да их одржава у примјереном стању.

Замјеник начелника општине Козарска Дубица Душан Дрљић рекао је да је познато да је општина Козарска Дубица страховито страдала у Другом свјетском раду, у којем је изгубила око 54 одсто становништва.

- Дан устанка народа на Козари, 27. јули значајан је датум који морамо непрестано обиљежавати да не изгубимо сјећање на часне учеснике НОР-а - истакао је Дрљић.

На Партизанском гробљу у Кнежици данас су положени вијенац и цвијеће за страдале припадника НОР-а, у оквиру обиљежавања 79 година од устанка против фашизма.

У име институција Републике Српске вијенац су положили министар рада и борачко-инвалидске заштите Републике Српске Душко Милуновић, изасланик предсједнице Републике Српске Слободан Жупљанин и делегација Народне скупштине Српске коју чине посланици Драгослав Кабић, Милан Тубин, Перица Бундало и Дарко Бањац.

Цвијеће су положили представници СУБНОР-а, делегације поткозарских општина, припадници трећег пјешадијског /Република Српска/ пука, представници Борачке организације Републике Српске, Републичке организације породица заробљених и погинулих бораца и несталих цивила, Савеза логораша Републике Српске, Удружења ветерана Републике Српске, Савеза ратних воњих инвалида, Удружења цивилних жртава рата и других удружења и организација.

Обиљежавање Дана устанка против фашизма организовали су Одбор Владе Републике Српске за његовање традиције ослободилачких ратова, општина Козарска Дубица и Савез удружења бораца НОР-а Републике Српске, поштујући закључак Републичког штаба за ванредне ситуације којим је забрањено окупљање више од 50 лица на јавном мјесту.

Устанак народа против фашистичке окупације покренут је 27. јула 1941. године на Козари, под вођством доктора Младена Стојановића.

Због епидемије вируса корона ове године нема традиционалног народног збора у Милића гају.