latinica  ћирилица
27/07/2020 |  13:41 | Аутор: СРНА

Број гостију у хотелима и ресторанима да буде према квадратури простора

Привредна комора Републике Српске предложила је Институту за јавно здравство Српске да се сигурност гостију у хотелима и ресторанима обезбиједи прописивањем броја присутних према квадратури простора.
Привредна комора Републике Српске  (фото:komorars.ba) -
Привредна комора Републике Српске (фото:komorars.ba)

У Комори предлажу да се на овај начин и у великим дворанама или салама које имају услове за то омогући одржавање привредних састанака, семинара, конференција и слично.

У Привредној комори истичу да су Институту за јавно здравство Српске упутили Иницијативу за прецизније дефинисање Закључка о измјенама и допунама Закључка о обавезном спровођењу мјера за реаговање на појаву болести изазване новим вирусом корона у Републици Српској.

У Комори подсјећају да је закључком прописано да се, с циљем превенције ширења вируса корона на територији Републике Српске и заштите и спасавање становништва до 3. августа 2020. године забране сва јавна окупљања у групама већим од 50 лица.

- Неприхватљиво је да се у хотелима и ресторанима који располажу значајним вањским и физички одвојеним унутрашњим просторима ограничава број присутних гостију на 50, те да се исто сматра јавним окупљањем - наведено је у саопштењу Привредне коморе.

У Привредној комори сматрају да су овакве одредбе неприхватљиве с обзиром на то да овакви капацитети због своје величине могу да приме неупоредиво већи број гостију од броја регулисаног Закључком, а све уз дословно придржавање свих осталих прописаних мјера какве су физичка дистанца између гостију, ношење маски и слично.

У Комори додају да је упућивање ове иницијативе један од закључака састанка представника хотела и пружаоца услуга смјештаја и послуживања хране и пића у Републици Српској, који је одржан прошле седмице у Привредној комори Републике Српске.