latinica  ћирилица
27/07/2020 |  13:46 | Аутор: СРНА

Брадара: ХДЗ се понашао принципијелно када је ријеч о буџету

Делегат у Клубу хрватског народа у Дому народа Парламентарне скупштине БиХ Лидија Брадара /ХДЗ/ изјавила је данас да су се посланици ХДЗ-а понашали принципијелно када је ријеч о буџету институција БиХ, те да су због тога предложили амандмане.
Лидија Брадара (Фото:tv1.ba) -
Лидија Брадара (Фото:tv1.ba)

Одговарајући на питање новинара да ли то значи да је буџет могао пасти због принципа, Брадара је одговорила да су они најважнији у животу.

Она је нагласила да ће, уколико текст данас подрже посланици Представничког дома, а у сриједу, 29. јула, и делегати Дома народа, буџет бити усвојен.

- Оно што су нас колеге оптуживале, понашали смо се принципијелно и у складу са законом. Оно што смо радили с амандманима било је враћање у законске оквире - рекла је Брадара.

Она је навела да је веома важно да се ствари поставе тако да су оба дома Парламентарне скупштине БиХ равноправна у доношењу одлука.

- Морамо се пуно више договарати и уважавати, а не, ако некоме нешто не одговара, да кажу да их уцјењују. Ја не видим чиме смо некога уцијенили. Било ми је апсурдно да колеге не бране став дома који је донио одлуку једногласно - рекла је Брадара.

Када је ријеч о изборима у Мостару, Брадара је рекла да допис који је Централна изборна комисија послала Парламентарној скупштини БиХ и свим домовима и колегијумима, а односи се на одређивање датума одржавања избора у овом граду уочи разматрања измјена Изборног закона, није дошао до њих.

Заједничка комисија за усаглашавање текста закона о буџету институција БиХ и међународних обавеза БиХ за 2020. годину, чији је предлагач Предсједништво БиХ, данас је усагласила текст на начин да у даљу парламентарну процедуру буде упућена верзија која је раније усвојена у Дому народа Парламентарне скупштине БиХ.

Текст закона о буџету раније су Представнички дом и Дом народа усвојили са различитим амандманима.