latinica  ћирилица
27/07/2020 |  15:53 | Аутор: СРНА

Породице погинулих траже смјену Кулагића

Републичка организација породица заробљених, погинулих бораца и несталих цивила подржава захтјев којим се тражи смјена члана Савјетодавног одбора Института за нестала лица БиХ Амира Кулагића због његовог фотографисања са командантом такозване Армије БиХ у Сребреници Насером Орићем.
Републичка организација породица - Фото: РТРС
Републичка организација породицаФото: РТРС

- Републичка организација подржава став представника општинских организација Сребреница и Братунац изнесених 11. маја, а посебно након изјава Кулагића да ће подићи кривичну пријаву против предсједника наше организације у Сребреници Бранимира Којића, који је покренуо ову иницијативу - саопштено је из Републичке организације.

Из ове организације истичу да породице несталих из Републике Српске траже истину и информацију о судбини својих најмилијих јер на то имају право.

На сједници Предсједништва Републичке организације 4. јуна било је ријечи о заузимању става у случају "Кулагић", те закључено да се тражи његово искључење из Савјетодавног одбора Института за нестала лица БиХ.

- Предсједник Општинске организације у Сребреници Бранимир Којић дошао је у посјед фотографије Кулагића на којој је, између осталих, и Орић - додаје се у саопштењу.

Којић је упутио захтјев за покретање одговорности и искључење Кулагића из Савјетодавног одбора Института за нестала лица БиХ, питајући да ли са породицама српских жртава може да сарађује када сједи са човјеком који је био егзекутор и зна гдје су масовне гробнице и тијела жртава.

На сједници Савјетодавног одбора Института за нестала лица БиХ 25. јуна наведено је да ово тијело нема довољно елемената за тражење смјене или искључења Кулагића, те је тај приједлог одбачен.