latinica  ћирилица
27/07/2020 |  18:59 | Аутор: СРНА

Живинари траже помоћ Владе

Управни одбор Заједнице живинара Републике Српске упутио је данас Влади и ресорним министарствима Српске захтјев за помоћ у обезбјеђивању додатних средстава за тов бројлера од 160.000 КМ, као и у обезбјеђивању средстава за конзумна јаја од два фенинга по комаду и пет фенинга по комаду за расплодна јаја.
Фарма - Фото: РТРС
ФармаФото: РТРС

Живинари траже и помоћ у обезбјеђењу средстава за субвенционисање камата на кредите, да Влада преузме плаћање пореза и доприноса на плате запослених, као и да Влада Српске код Министарства спољне трговине и економских односа у Савјету министара подржи захтјев за забрану увоза живинског меса и јаја на одређени период, саопштено је из Заједнице живинара Српске.

Овакве захтјеве Заједница живинара образлаже појавом пандемије вируса корона и увођењем мјера на које су били принуђени органи Српске, БиХ, али и земаља окружења, а што се негативно одразило на пословање.

У саопштењу се наводи да се проблеми првенствено одржавају на обезбјеђивање довољних количина сировина и репроматеријала за производњу, јер се већи дио увози, а транспорт преко границе је успорен, као и да су цијене сировина и репроматеријала енормно порасле.

Као примјер је наведен раст цијене кукуруза са 300 на 350 КМ по тони, те пораст цијене сировина за 10 до 12 одсто, док су, насупрот томе цијене готових производа у паду, гдје су цијене меса живине пале за више 20 одсто, а цијене конзумних јаја са 12 на девет фенинга по комаду.