latinica  ћирилица
27/07/2020 |  19:16 ⇒ 20:07 | Аутор: РТРС

Представнички дом усвојио буџет, чека се потврда Дома народа (ВИДЕО)

Представнички дом Парламентарне скупштине БиХ подржао је данас на хитној сједници извјештај Заједничке комисије оба дома парламента о постизању идентичног текста Закона о буџету институција БиХ и међународних обавеза за 2020. годину, чиме је завршена процедура усвајања буџета у овом дому.
Заједничке институције БиХ - Фото: РТРС
Заједничке институције БиХФото: РТРС

Да би буџет ступио на снагу извјештај комисије треба да потврди и Дом народа у сриједу.

Из буџета је избрисан амандман Представничког дома, 450.000 за Унско- сански кантон и мигрантску кризу, а подржан амандман ХДЗ-а у Дома народа БиХ и парламенту враћено 754.000 КМ. За СНСД то је враћање буџета у законске оквире, јер кажу ни Предсједништво БиХ, као предлагач, ни страначки лидери немају право да крше Закон.

- То су капитални издаци за Парламентарну скупштину, не пише за шта су намијењени, али је то питање принципа о коме говори Закон о финансирању институција БиХ - каже Душанка Мајкић, предсједавајућа Заједничке комисије.

Једном ускраћена средства постала би трајна категорија, оцјењују и из ХДЗ-а БиХ, такође указујући на кршење Закона о институцијама БиХ.

- Чланови 6 и 7 прописују како се понаша према Парламентарној скупштини, Уставном суду, Канцеларији за ревизију и ту се не може интервенисати - каже Лидија Брадара, члан Заједничке комисије.

СДА није сматрао да је Закон прекршен, а подршка извјештају, како тврде актери ове странке, била је тежак компромис.

- Рекао бих да смо ми данас у ствари оспорили покушај опозиције да се грађанима БиХ оспори право на изборе - истакао је Адил Османовић, предсједавајући Клуба СДА у Представничком дому.

Међутим, опозиција сматра да је СДА поново повила леђа пред ХДЗ-ом, те да се опредијелила за луксуз и растрошност парламента.

- Нема пара за НАТО, али има пара за службена возила - каже Саша Магазиновић, предсједавајући Клуба СДП-а.

Укупан износ овогодишњег буџета је 1,8 милијарди КМ од чега је 996 милиона планирано за финансирање институција БиХ, док је остатак планиран за сервисирање спољног дуга.

Предсједавајући Савјета министара Зоран Тегелтија поздравио је усвајање буџета и нагласио да ће Савјет министара покушати да направи фонд средстава који ће користити као помоћ онима који су претрпјели штету због пандемије вируса корона.