latinica  ћирилица
27/07/2020 |  19:22 ⇒ 28/07/2020 | 08:30 | Аутор: РТРС

Прокопан тунел ХЕ Дабар (ВИДЕО)

Нови успјех неимара у Херцеговини. Прокопана је и спојена најтежа дионица доводног тунела за Хидроелектрану Дабар. Изградња, чија је вриједност 120 милиона марака, почела је првог септембра 2016.године. Пројекат "Хидроелектрана Дабар" највећа је инвестиција у хидроенергетици у Републици Српској, у посљедње три и по деценије.
Пробијање тунела - Фото: РТРС
Пробијање тунелаФото: РТРС

Непрекидним смјењивањем тунелских екипа, за двије и по године спојен је приступни тунел Стражевица са излазом тунела, дужине осам километара. Независно од овога, преосталих 4,2 километара, из друга два правца, требало би да споје до љета наредне године.

- Сматрам да је ово изузетан подвиг, јер није било лако радити у овим условима геологије и хидрологије, али ето, урадили смо - наглашава Ненад Клачар, оперативни руководилац изградње.

Сав посао урађен је према техничкој документацији.

- Ипак, није било могуће сто посто предвидјети неке утицаје у тунелу, типа воде и геологије, али је све изведено према техничким прописима, и све препреке које су нас сусретале, успјешно смо савладали - додао је Клачар.

На пробоју и изградњи тунела ангажовано је око 200 радника. Већина су становници Невесиње, Билећа и Берковићи.

Осам километара тунела прокопано је за двије и по године. Радови неће стати, слиједе бетонски радови и постављање бетонске облоге. Неимари ово сматрају великим успјехом.

Пробој тунелске цијеви посебну тежину има за раднике који први пут раде овдје. Неки су, временски, у тунелу провели дуже од једне године.

- Екипа је код нас за десет, сви смо као један, радили смо организовано, нико се није повриједио - прича
Недељко Ботић, тунелски радник.

Слично размишља и пословођа Војислав Жерајић.

- Није лако радити под земљом, треба изорганизовати људе, пазити на све, најбитније је да никоме не фали ништа, у мојој смјени нико се није огребао - истиче Жерајић.

Доводни тунел капитални је објекат у пројекту ХЕ Дабар.

- Овај објекат финансијски носи преко двадесет одсто читаве изградње ХЕ Дабар. Зовемо га капитални, јер све воде Горњих хоризоната треба да преведемо кроз овај тунел - рекао је Жељко Зубац, в.д.директор ХЕ Дабар.

Укупна вриједност Изградње ХЕ Дабар већа је од шесто милиона марака. За довршетак, по принципу "кључ у руке", у мају је потписан уговор са кинеском компанијом. Зубац је потврдио да би ускоро требало да буде позната и финансијска конструкција, иза које би требало да стану кинеска банка, Влада и Електропривреда Републике Српске.