latinica  ћирилица
27/07/2020 |  19:24 ⇒ 20:54 | Аутор: РТРС

Црква у Блажују по други пут на мети лопова (ВИДЕО)

Храм Светог Саве у Блажују у општини Илиџа поново је ноћас био мета вандала који су обили врата и опљачкали све што су нашли. Ово је друга пљачка за свега неколико дана. У петак је опљачкан парохијски дом.
Опљачкана црква Светог Саве у Блажују, општина Илиџа - Фото: СРНА
Опљачкана црква Светог Саве у Блажују, општина ИлиџаФото: СРНА

Провалници су одвалили улазна врата и из храма украли највредније ствари - свете тасове, крстове, кандила и друге предмете карактеристичне за православне храмове. На одваљеним вратима уочени су трагови крви, те алати којима је црква обијена. Вандали су покушали да развале и бочна врата храма. Полиција је стигла по дојави и обавила увиђај.

Црква нема видео-надзор, иако свештеници већ годинама траже од полиције и општинских власти да се постави што још није учињено. Малобројни Срби у овом насељу неће пред камере, али кажу да су узнемирени због све чешћих пљачки и провала. Међурелигијско вијеће изражава огорчење јер је ово већ четврти напад у посљедњих десетак дана.

Напади на објекте и обиљежја која указују на српске светиње и све оно што подсјећа на православље свакодневна су појава у Федерацији БиХ. Напад на цркву Светог Саве у Блажују, општина Илиџа, само је један у низу, каже предсједник Одбора за заштиту права Срба у ФБиХ Ђорђе Радановић. Истиче да се у ФБиХ свакодневно дешавају напади на објекте Српске православне цркве, те додао да се они не пријављују.

Министар за људска права и избјеглице у Савјету министара Милош Лучић најоштрије је осудио овај вандалски чин, апелујући на надлежне институције да одмах пронађу починиоце и адекватно их казне.

Напад је осудио и посланик СНСД-а у Народној скупштини Републике Српске Мирослав Вујичић, истичући да је то још један покушај заплашивања српског народа који живи на том подручју.