latinica  ћирилица
27/07/2020 |  21:02 ⇒ 21:02 | Аутор: sputniknews.com

Запослени у Гуглу радиће од куће до наредног љета

Гугл је одлучио да запослени у тој компанији раде од куће најмање до јула сљедеће године.
Гугл  (архива) -
Гугл (архива)

Главни извршни директор Гугла Сундар Пичаи донио је одлуку прошле недјеље послије састанка директора тог интернетског дива, на ком се водила расправа о раду од куће, наводи Вол стрит журнал.

Гугле је прије планирао да радници остану да раде код куће до краја 2020. године. Међутим донесена је нова одлука, која се односи на све запослене у Гуглу, и стално запослене и хонорарце, њих око 200.000.

Како је објављено, Сундар Пичаи жели посебно да помогне радницима који се морају бринути о дјеци, јер је у цијелом свијету неизвјесно функционисање школа на почетку наставне године на јесен.

Једна њемачка студија недавно је показала да рад од куће током кризе изазване вирусом корона радници доживљавају као позитивни помак.

- Запослени који су за вријеме кризе прешли на рад од куће, рјеђе су под стресом и продуктивнији су - наводи се у студији коју је за здравствену осигуравајућу кућу ДАК урадио институт Форса и ИГЕС.

Прије пандемије 21 одсто испитаних рекло је да се налази под стресом, док је то током кризе због вируса корона то тврдило њих само 15 посто.

Међу онима који у међувремену редовно раде од куће, њих 56 посто је изјавило да се код куће осјећа продуктивније него на радном мјесту.

Даљи позитивни учинци рада од куће боље су усклађивања рада и породице (двије трећине испитаних), а једнак удио испитаних као посебно позитиван учинак рада од куће наводи изостајање путовања на радно мјесто.

Једна њемачка новинска агенција пренијела је да је 76,9 посто испитаних навело да би такву форму рада хтјело задржати и у будућности, преноси портал ХРТ.