latinica  ћирилица
27/07/2020 |  21:49 | Аутор: СРНА

Оптужнице због позива на силовање српских жена и дјеце

Општинско државно тужилаштво у Загребу подигло је данас оптужницу против шесторице младића који су у јуну истакли транспарент са позивом на силовање српских жена и дјеце.
Град Загреб - Фото: РТРС
Град ЗагребФото: РТРС

Оптужница терети тројицу 20-годишњака, двојицу 22-годишњака и једног 21-годишњака, саопштено је из Тужилаштва.

Они су оптужени да су се 11. јуна око 21.00 час састали са више непознатих лица, након што је првооптужени направио транспарент који "подстиче насиље и мржњу према припадницима једне националне мањине у Хрватској".

У оптужници се наводи су шесторица оптужених, заједно са другим непознатим лицима, "мотивисани нетрпељивошћу према припадницима друге националне мањине и у намјери да код других лица изазову насилне облике понашања, нетрпељивост и презир према особама друге националности", уз запаљене бакље, истакли транспарент на којем је у посљедњој ријечи било стилизовано слово "У".

Они су том приликом и гласно узвикивали ријечи које позивају на насиље и мржњу, преноси Индекс.

Државно тужилаштво је предложило да, због опасности од понављања кривичног дјела, шесторици оптужених буде продужен истражни затвор који им је раније одредио истражни судија.

Према фотографијама објављеним на друштвеним мрежама, оптужени су у Кустошијанској улици у Загребу истакли транспарент са позивом на силовање српских жена и деце, уз истицање слова "У". Фотографију транспарента на друштвеним мрежама објавило је Српско народно вијеће.