latinica  ћирилица
28/07/2020 |  08:58 ⇒ 09:59 | Аутор: СРНА

Џуел: БиХ се приказује у лошем свјетлу због изостанка договора у ФБиХ

Резидентни представник ММФ-а у БиХ Ендрју Џуел рекао је да због чињенице да у Федерацији БиХ и даље не постоји договор о расподјели новца ММФ-а за помоћ привреди усљед вируса корона, БиХ се приказује у лошем свјетлу уочи почетка преговора о новом аранжману.
Ендрју Џуел (фото: Велибор Трипић) -
Ендрју Џуел (фото: Велибор Трипић)

- Разочарани смо и лоше се одражава на власти. Разумијемо да је БиХ компликована земља, али исто тако разумијемо да су потребе грађана БиХ велике - рекао је Џуел и додао да Република Српска користи новац онако како је било предвиђено.

Џуел је рекао да су представници ММФ-а увијек у контакту са властима у БиХ и да су оне спремне за аранжман који би требало да слиједи након Инструмената брзог финансирања.

Он је навео да још нису почели са преговорима, додавши да би они могли почети у септембру.

Према његовим ријечима, власти у оба ентитета, као и на нивоу Савјета министара, кажу да би жељеле да сљедећи програм буде фокусиран на здравствени сектор и реформу предузећа у већинском државном власништву.

- То је порука коју смо од њих чули и прије кризе с Ковидом. Недавно су ми поновили да желе да се фокусирају на те двије реформе. Наравно, велика компонента аранжмана ће бити и одговор на кризу с Ковидом - рекао је Џуел за Независне новине.

На питање колико је реално да преговори заврше прије локалних избора, он је рекао да ако се претпостави а ће избори бити одржани у новембру, није реално да ће програм бити закључен до тада.

- Мислим да бисмо, ако све буде ишло без проблема, програм могли поднијети нашем Управном одбору на разматрање прије краја године - сматра он.

Говорећи о кориштењу новца из Инструмената брзог финансирања за рјешавање посљедица вируса корона, Џуел је рекао да је, колико разумије, дио који је припао ФБиХ још није расподијељен кантонима, што је, сматра он, веома разочаравајуће.

- Када смо дозначили новац у априлу, били смо разумјели да је новац хитно потребан и да ће се одмах употријебити, а након тога смо имали тај дуги период када је новац лежао у Централној банци све док коначно није био расподијељен ентитетима. Сада новац у ФБиХ сједи на рачуну и и даље није испоручен. Заиста смо разочарани - нагласио је Џуел.

Џуел сматра и да су власти у БиХ на кризу одговориле прилично солидно, предузеле су мјере које су предузимале и друге земље, субвенционисале су примања и социјална давања, односно пружиле су потребну помоћ предузећима и домаћинствима.

- Увеле су мјере и замрзавања отплате кредита у оба ентитета, што је било од критичне важности да се одгоди отплата дугова. Обје ентитетске владе планирају увести шему кредитних гаранција како би привреди омогућиле приступ финансирању. Све су ово конструктивне мјере, које су уопштено гледано добро дизајниране. Сада остаје питање да ли ће оне бити довољне. Све ће зависити од тога како ће се ситуација развијати и да ли ће морати поново уводити нове рестрикције - истакао је Џуел.

Ако се власти одлуче да поново уведу мјере због могућег раста броја случајева, навео је он, то би могло имати очигледне посљедице на економију.

Џуел је нагласио да је ММФ, према задњим објављеним бројевима, предвидио пад економије од пет одсто у 2020. години.

- У току су активности на ревидирању тих података и сада очекујемо да би могло доћи до погоршања стања у односу на објављене податке. Међутим, у овом тренутку не можемо са сигурношћу рећи која ће то бити бројка - истакао је он и додао да се најновији подаци о томе могли очекивати на јесен.

Џуел каже и да дефицит у БиХ расте, али да су то и очекивали, те да је на неки начин то добро јер се у ситуацији да власти морају да повећају потрошњу.

- Срећна околност је да је јавни дуг релативно низак, а банкарски сектор ликвидан. То је отворило простор ентитетским владама да повећају потрошњу и то је добро јер у оваквој ситуацији власти треба да раде тако јер се тако подржавају економске мјере. Наравно, то ће имати утицај на дефицит и очекујемо да ће он порасти - рекао је Џуел и додао да су и то теме које ће бити дио преговора о новом аранжману за БиХ.