latinica  ћирилица
28/07/2020 |  10:55 | Аутор: РТРС

Компјутерском преваром прибавио противправну корист од око 200.000 КМ

Лице чији су иницијали С.П. из Модриче ухапшено је у оперативној акцији кодног назива "Мрежа" с циљем расвјетљавања кривичних дјела компјутерска превара, којом је незаконито прибавио око 200.000 КМ, колико је до сада откривено.
МУП Републике Српске -
МУП Републике Српске

- Акцију су реализовали полицијски службеници Одјељења за високотехнолошки криминалитет Управе криминалистичке полиције Министарства унутрашњих послова /МУП/ Републике Српске - рекла је Срни начелник Одјељења за односе са јавношћу МУП-а Српске Мирна Миљановић.

Миљановићева је нагласила да је у оквиру акције извршен претрес на једној локацији на подручју Модриче и том приликом су пронађени и одузети већи број мобилних телефона, СИМ картица, носача СИМ картица, као и других предмета који се могу довести у везу са извршењем наведених кривичних дјела.

- Лице се сумњичи да је на друштвеној мрежи Фејсбук, кориштењем јавно доступних фотографија и информација више лица креирао налоге на име тих лица, након чега је у намјери прибављања противправне имовинске користи кориштењем апликације Месинџер довео у заблуду већи број физичких лица које је навео да изврше куповину и слање СМС допуна на више телефонских бројева вјерујући да помажу њима познатим лицима - истакла је Миљановићева.

Она је додала да је новац прибављен на овај начин, осумњичени употријебио за допуну рачуна за онлајн клађење креираних код правног лица, којим су му кроз вишеструке исплате исплаћени различити новчани износи.

- Лице лишено слободе данас ће бити предато уз извјештај о почињеним кривичним дјелима Окружном јавном тужилаштву у Добоју, ради одређивања мјере притвора - нагласила је Миљановића.

Срна сазнаје да је ријеч о Синишу Пејићу који је од раније познат полицији. Он је ухапшен и прошле године заједно са Бењамином Шабићем, који је такође из Модриче, због компјутерске преваре којом су незаконито прибавили око 83.000 КМ. /