latinica  ћирилица
28/07/2020 |  12:12 | Аутор: СРНА

Лазић: Српска је наша светиња

Предсједник Републичке организације породица заробљених, погинулих бораца и несталих цивила Вељко Лазић поручио је да је Република Српска за ове породице светиња и трајна, те да њено постојање ничим не може бити доведено у питање јер је међународно призната Дејтонским споразумом.
Вељко Лазић - Фото: СРНА
Вељко ЛазићФото: СРНА

Лазић је рекао да је Српска за породице погинулих светиња јер су за њено стварање животе дали најбољи синови српског народа.

Реагујући на јучерашњу изјаву потпредсједника Републике Српске Рамиза Салкића у Жепи да је "Српска настала на геноциду" и да није нормално и морално да таква територијална заједница функционише - Лазић је рекао да Салкић на тај начин подрива Дејтонски споразума.

- Тиме нарушава мир у БиХ јер је међународним споразумом дефинисано да се БиХ састоји од два равноправна ентитета и три конститутивна народа - рекао је Лазић.

Лазић подсјећа Салкића да је муслимански ратни лидер Алија Изетбеговић потписивањем Дејтонског споразума признао Републику Српску и да се та константа не може никако избрисати.

- Бошњачки званичници оваквим изјавама само потпирују мржњу међу народима и доводе у питање мир у БиХ. Више не пролази њихова теза у међународној заједници да су једино Срби криви за рат и ратне злочине у БиХ, као ни намјера да се Република Српска и читав српски народ прогласе геноцидним - истакао је Лазић.

Лазић је упитао Салкића да ли је било геноцида над Србима у ФБиХ, конкретно у Сарајеву, 13 западно-крајишких општина, Сребреници, Озрену, Мркоњић Граду, Посавини и многим другим мјестима.

- Непроцесуирање ових злочина пред правосуђем БиХ и прикривање њихових наредбодаваца и извршилаца не значи да није било геноцида над Србима у ФБиХ, због чега би Срби са правом могли довести у питање постојање БиХ као државне заједнице - закључио Лазић.