latinica  ћирилица
28/07/2020 |  12:48 ⇒ 19:52 | Аутор: РТРС

Додик: Идеја о самоопредјељењу српског народа живи вјечно

Српски члан Предсједништва БиХ Милорад Додик рекао је да идеја САД из 1995. године да Срби одрже референдум о издвајању из БиХ, живи вјечно и да никада није ни престајала да егзистира.
Милорад Додик - Фото: СРНА
Милорад ДодикФото: СРНА

- Без обзира на оспоравање високог представника и атмосфера које су прављене да је то табу тема и да је забрањено. У Сарајеву све вријеме заборављају да је саставни дио Устава и права у БиХ и Међународна резолуције о људским правима, а ту пише да народи имају право на самоопредјељење - каже Додик за Радио Републике Српске.

Једна од понуђених опција 1995. године, подсјећа, управо је било то да Срби, ако се не осјећају добро у БиХ, имају право на референдум.

- Мислим да је то рационално и реално и да свако има право на самоопредјељење. Данас нико није задовољан у БиХ. Нисмо задовољни ми Срби, којима је одузето право криминалним активностима високих представника, који су узурпирали и отимали наша овлаштења и надлежности - навео је Додик.

Истакао је да су људи тог времена били свјесни ситуације, те додао да ту свијест треба поново охрабрити.

- Треба охрабрити без обзира на учињену пропаганду одређеног дијела међународне заједнице и Бошњака, као и афирамцију међународног право на самоопредједљење, на шта Срби имају право. Ми од БиХ ништа нисмо добили, само смо изгубили, јер нас оптужују за геноцид, агресију, а кад кажемо да хоћемо да идемо, онда се томе противе - поручио је српски члан предсједништва.

Он је изјавио да у Републици Српској од почетка живи осјећај и нада на самоопредјељење.

- Срби не треба да оклијевају и да се устручавају да то истичу као своје право - оцијенио је Додик за Радио Републике Српске.