latinica  ћирилица
28/07/2020 |  13:31 ⇒ 13:32 | Аутор: РТРС

Додик: БиХ неодржива земља

Српски члан Предсједништва БиХ Милорад Додик оцијенио за Радио Републике Српске је да непотребно дуго траје усвајање буџета БиХ, те да чињеница да БиХ у августу добија буџет за ову годину говори о томе да је ово неодржива земља.

Он је нагласио да у БиХ значајно владају странци, односно да прије свега управљају бошњачком политичком структуром, те да покушавају да моделирају БиХ по свом схватању.

- Овдје живи само оно што мора, а не зато што је то нека политичка воља или жеља било којег конститутивног народа или политичких елита - рекао је Додик и напоменуо да је било година када је и задњих дана децембра усвајан буџет за текућу годину.

Навео је да је било логично да буџет БиХ буде усвојен, јер је постојао договор политичких лидера, али да се СДА није придржавала тога усвајајући одређене амандмане, а одбацујући оне који су дошли од Савјета министара.

- Драго ми је што се показало да ће се завршити оно што је био базични договор лидера постигнут у Источном Сарајеву - истакао је Додик.

Напоменуо је да јавност треба да зна да на буџет не може потегнути питање виталног интереса, односно да буџет може бити усвојен и са гласовима два члана Предсједништва БиХ.

- Свједок сам тога често када видим да Бошњаци мијењају своје мишљење онда када се умијешају странци. Једино аутентично данас у БиХ дјелује политичка структура Срба и Хрвата. Бошњаци су поданички настројени западњацима који покушавају да одрже њихово увјерење о политикама које они желе, а то је унитарна БиХ и у томе треба тражити разлоге свим захтјевима, па и захтјева у вези са буџетом - рекао је Додик за Радио Републике Српске.