latinica  ћирилица
28/07/2020 |  13:38 | Аутор: СРНА

Нови консензус или захтјев суду да арбитрира ко је створио Српску

Асоцијација "Ствараоци Републике Српске" захтијеваће да се о питању првих посланика расправља када се и ако се за то поново постигне консензус свих парламентарних политичких странака, а уколико консензуса не буде, обратиће се суду да арбитрира ко је и када створио Српску.
Пале: Асоцијација Ствараоци Републике Српске - Фото: СРНА
Пале: Асоцијација Ствараоци Републике СрпскеФото: СРНА

Из Асоцијације су подсјетили да су послије састанка на Палама, одржаног у уторак, 21. јула, неке од странака повукле подршку да се коначно ријеши питање првих посланика, чланова Владе и чланова Предсједништва.

- Подршку је замијенила оркестрирана харанга против "Стваралаца Републике Српске" - саопштено је из Асоцијације.

У саопштењу је истакнуто да се тврдњама да је Српска створена у рату кривотвори историја и негира да је Република Српска створена 9. јануара и да су је прогласили први посланици Народне скупштине Републике Српске.

Из Асоцијације наводе да је за њихов захтјев да се ријеши питање стваралаца Српске послије дужег времена добијен политички консензус, али да се одступањем неких странака поново се тамо гдје се и било - у свађи која је прерасла у мржњу.

Уколико не буде постигнут нови консензус о рјешавању питања стваралаца Српске, из Асоцијације најављују да ће се обратити надлежном суду да арбитрира када је и ко створио Републику Српску.

- Тражићемо да нам се да одговор да ли је и, ако јесте, ко је укинуо наше право на накнаду по важећем закону из 1996. године? Онима који би нам ускратили право да се не зовемо ствараоци, лијек им је да се обрате неком судском арбитру који ће им ту њихову тезу потврдити - истакнуто је у саопштењу.

Из Асоцијације "Ствараоци Републике Српске" наводе да су, по закону и закључку Народне скупштине Републике Српске из 1996. године, посланици изједначени са борцима, али да у протеклих 23 године нису примили никакву накнаду, чак ни ону за ордење које су у рату добили.

- Да би се неисплаћена накнада исплатила, Влада треба да тај износ валоризује. Нисмо вјеровали да је по некоме гријех што смо предложили да се валоризација исплати према примањима актуелних посланика, на које немамо приговор - истакли су из Асоцијације.

Асоцијација "Ствараоци Републике Српске" одбија све оптужбе да су некога обманули и довели у заблуду да да своју подршку.

- Ми нисмо од потписника тражили одлуку, јер потписници за то нису надлежни, него подршку да се по важећем Закону ријеши питање првих посланика, а да Влада за неисплаћену накнаду нађе начин валоризације. Један од приједлога је био да се валоризација веже за борце и актуелне посланике, с тим да би се тај износ исплатио у времену од 20 година - наведено је у саопштењу.