latinica  ћирилица
28/07/2020 |  13:54 | Аутор: СРНА

Шеранић: Неповољна епидемиолошка ситуација у посљедње двије седмице

Министар здравља и социјалне заштите Републике Српске Ален Шеранић оцијенио је као неповољну епидемиолошку ситуацију у Српској у посљедње двије седмице, сходно порасту броју заражених лица вирусом корона.
Ален Шеранић - Фото: РТРС
Ален ШеранићФото: РТРС

Шеранић је истакао да, док не буде лијека, вакцине, треба поштовати обавезе које се односе на мјере заштите.

- То је оно што нам даје могућност да превенирамо вирус. Међутим, оно што треба да се зна је да, када год релаксирамо мјере у заједници, мораћемо их пооштрити према појединцу - нагласио је Шеранић новинарима у Бањалуци.

Када је ријеч о одржавању музичких фестивала у Српској, Шеранић је рекао да су се њихови организатори обраћали Републичком штабу.

- С обзиром на то да се нису мијењале препоруке по питању окупљања у вези са бројем лица, то је и даље на снази. Док не буде промијењена та мјера, фестивали ће бити одгођани или отказани - рекао је Шеранић.

Говорећи о релаксацији мјера када је ријеч о угоститељству, Шеранић је рекао да ће бити могуће разговарати о томе уколико се смањи број заражених или се смањи притисак на болнице у Српској.

Шеранић је рекао да здравствени радници добијају континуирано појачање, додавши да се Српска мора припремати за оно што слиједи већ од октобра, а то је низ упала плућа различитих узрочника, те да тада треба збрињавати људе, а да се епидемиолошки ради када је ријеч о вирусу корона.

Према његовим ријечима, Српска је увијек располагала довољном количином личне заштитне опреме, додајући да донације континуирано долазе од марта и распоређене су према здравственим установама у Републици.

Говорећи о плану одговора на пандемијску инфлуенцу, Шеранић је рекао да БиХ нема тај план, док Српска има.

Он је рекао да Министарство здравља од 2010. године има и план комуникације у кризним ситуацијама у области јавног здравства, који је активиран, ажуриран и кориштен све ово вријеме.

Шеранић је рекао и да Српску очекује неколико планова у вези са другим заразним болестима.