latinica  ћирилица
28/07/2020 |  16:18 | Аутор: СРНА

Међународни експерти почињу узорковање земљишта у Инцелу

Градоначелник Бањалуке Игор Радојичић рекао је да би међународни стручни тим данас требало да почне израду мапе локације и узорковање земљишта у пословној зони Инцел на присуство пиралена, након чега ће бити предложен начин збрињавања загађеног земљишта.
Игор Радојичић - Фото: РТРС
Игор РадојичићФото: РТРС

Радојичић је рекао новинарима да овај стручни тим финансира Развојни програм Уједињених нација са којим годину дана траје једна врста договора.

- Ми немамо институција, па ни стручних људи који су се бавили питањем загађеног земљишта са прираленом - рекао је Радојичић, захваливши се УНДП-у на томе што су понудили стручну помоћ.

Он је подсјетио да је УНДП раније ангажовао једну холандску консултантску фирму са којом се "није баш завршило како смо жељели", а сада је ангажована друга компанија.

Радојичић је рекао да је раније и са претходним стручним тимом и консултантима дефинисано да се уради прецизна мапа локације, пошто је било супростављених резултата мјерења који су се веома разликовали, а које су радиле различите овлаштене куће.

- Оно на чему инсистирају страни експерти је да се поново изврши узорковање на терену, како би се на трећим мјестима извршило објективно оцјењивање узорака и добили резултати и да се на основу тога врши приједлог за ремедијацију земљишта, односно на који начин извршити збрињавање, које количине и на којим локацијама - рекао је Радојичић.

Након што је дошло до пожара и горења уља пирален у Инцелу у марту прошле године, ангажована је Еколошка инспекција града Бањалука, која је обавила вјештачења и потврдила да је земљиште код енергане пуно пиралена и других тешких метала.