latinica  ћирилица
28/07/2020 |  18:28 | Аутор: СРНА

Хрвати прекречили погрдни графит на зиду православног гробља и цркве

Мјештани Хрвати из села Добрич код Широког Бријега данас су се организовали и префарбали зид православног гробља и Цркве Свете Недјеље на којем је јутрос освануо исписан графит "Све вас ово чека" и усташки симбол слово "У".
Графит "Све вас ово чека" и усташки симбол латинично слово "У" - Фото: СРНА
Графит "Све вас ово чека" и усташки симбол латинично слово "У"Фото: СРНА

Предсједник мјесне заједнице Добрич-Грабова Граба-Проло Драган Марић каже да су се мјештани организовали чим су чули ружну вијест о пријетећим графитима.

- Ја сам се одмах чуо са мјештанима Србима из поменутог насеља, мало смо попричали и тражили начин да то одмах префарбамо. Није никоме било свеједно. Мислим да смо дали до знања да то осуђујемо као локална заједница. Мјештани који живе у том насељу требају да се осјећају безбједно, а не нелагодно. И до сада смо им увијек били на располагању - рекао је Марић.

Он је нагласио да ће мјесна заједница учинити све да буде префарбан цијели зид око гробља и Цркве.

Свештеник који је надлежан за ово подручје Небојша Радић захвалио је мјештанима Хрватима за овај гест, наводећи да Србима који су овдје у мањини пуно значи подршка комшија и лијепа ријеч.

- Људи су јутрос, заиста, били узнемирени и у страху. И раније се дешавало да се пишу графити и ружне поруке, али никада до сада на гробљу или Цркви - навео је Радић.

Он очекује да ће полиција пронаћи починиоце.

- Надам се да ће и град Широки Бријег показати више бриге и сензибилитета према мјештанима Добрича који, примјера ради, немају водовод, док га околна насеља имају. Доста је ствари које би могле бити много другачије - напомиње Радић.

Добрич је једино мјесто у Широком Бријегу гдје живе Србе, њих око четрдесет.

Неки од њих ни у рату нису напуштали своје куће, а неки су се вратили након рата.

Сви су били веома уплашени и узнемирени, тако да нико од њих јутрос није желио дати изјаву за медије. Они истичу да имају јако добре односе са својим комшијама.